Linkovi

Tramp na Samitu G-20: Sarađujemo i brinemo o saveznicima


Donald Tramp, američki predsednik, rokom puta na Samit G-20 (Foto: REUTERS/Kevin Lamarque)
Donald Tramp, američki predsednik, rokom puta na Samit G-20 (Foto: REUTERS/Kevin Lamarque)

“Sarađujemo sa saveznicima i brinemo o njima”, poručio je američki predsednik Donald Tramp u Osaki, japanskom gradu domaćinu samita najrazvijenijih država sveta G20.

Tu poruku uputio tokom radne večere sa australijskim premijerom Skotom Morisonom – odgovarajaći na pitanje jednog od novinara da li se pristup “samo Amerika” održava na odnose sa nekim od tradicionalno najbližih saveznika SAD.

Podsetio je i na tvrdnje, koje je ranije iznosio, da je administracija koju predvodi nasledila znatne trgovinske deficite u trgovanju sa saveznicima kojima, kako je istakao, SAD pomažu i vojno.

Trump je govorio i o svojoj, kako je opisao, posvećenosti maksimiziranju ekonomskog partnerstva sa Australijom kroz poštenu, uravnoteženu i obostrano korisnu trgovinu i investicije, naveo je Hogan Gidli, zamenik sekretara Bele kuće zadužen za medije.

Međutim, prethodnih dana američki predsednik je javno dovodio u pitanje odbrambeni savez Sjedinjenih Država i Japana.

“Ako bi Japan bio napadnut uključili bismo se u Treći svetski rat. Štitili bismo ih našim životima i bogatstvom”, rekao je Tramp u telefonskom intervjuu za televiziju Foks. “Borili bismo se bez obzira na cenu. Međutim, u slučaju da smo napadnuti mi – Japan uopšte ne bi morao da nam pomogne. Mogli bi to da posmatraju to na Soni televizoru”, rekao je Tramp u istom intervjuu.

Planirano je da se Tramp i Šinzo Abe, japanski premijer i domaćin susreta ekonomski najmoćnijih država sveta, sastanu u petak ujutru – kada bi i ovo pitanje moglo biti jedno od razmatranih.

Američka novinska agencija Blumberg nedavno je izvestila da je Tramp svojim najbližim saradnicima preneo da bi mogao povući Sjedinjene Države iz, kako ga smatra, nepoštenog sporazuma sa Japanom.

Sporazum o saradnji i bezbednosti SAD i Japan su potpisale 1951. godine i smatra se okosnicu saveza neprijateljskih država u Drugom svetskom ratu.

Nakon samita u Japanu Donald Tramp odlazi u Seul gde bi trebalo da razgovara sa južnikorejskim predsednikom Mun Džae Inom. Američki zvaničnici odbacili su navode da će se Trump, dok je na korejskom poluostrvu, sastati sa severnokorejskim liderom Kim Džng Unom - sa kojim je započeo razgovore o denuklearizaciji koji su trenutno u zastoju.

XS
SM
MD
LG