Linkovi

Tramp: Nije me uznemirila raketna proba Severne Koreje


Predsednik SAD Donald Tramp i premijer Japana Šinzo Abe
Predsednik SAD Donald Tramp i premijer Japana Šinzo Abe

Predsednik Donald Tramp je rekao da ga ne brine raketna proba Severne Koreje i da veruje Kim Džong Unu, a time se javno suprotstavio svom savetniku za nacionalnu bezbednost Džonu Boltonu u vezi sa pretnjom koja dolazi iz Severne Koreje.

Tramp je na Tviteru, iz Japana gde se nalazi u zvaničnoj poseti, odgovorio Boltonu koji je ranije rekao da "nema sumnje" je Severna Koreja poslednjom raketnom probom prekršila rezoluciju UN.

Predsesdnik SAD je napisao da je "Severna Koreja ispalila neko slabije oružje koje je uznemirilo neke ljude, ali ne i njega, i da veruje da će Kim Džong Un ispuniti obećanje koje mu je dao".

U tvitu je Tramp takođe napisao da "se nasmejao kada je Kim bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena nazvao čovekom sa niskim koeficijentom inteligencije"

Ipak, takav komentar nije stigao od Kim Džong Una, već je iznesen u nepotpisanom komentaru o američkoj politici koji je objavila državna novinska agencija Severne Koreje.

Tramp je zaključio da Kim možda želi da mu "pošalje signal" - što bi moglo da se odnosi na to da Kim želi da razgovara sa Trampom, a ne potencijalnim protivkandidatom iz Demokratske stranke.

Tramp i Kim su se do sada sastali dva puta, u Singapuru i Hanoju. Nijedan od dva samita nije doveo do velikog pomaka u odnosima Vašingtona i Pjongjanga.

Tramp je drugi samit sa Kimom u Hanoju napustio bez potpisivanja ikakvog sporazuma.

Predsednik SAD u poseti Japanu

Donald Tramp je u zvaničnoj poseti Japanu povodom krunisanja novog cara Naruhita, a sastao se sa premijerom Šinzo Abeom.

U neformalnom delu, Tramp i Abe su igrali golf, a japanski premijer je objavio i selfi sa terena.

Na formalnom sastanku će biti reči o trgovini i odbrambenim pitanjima.

Ne očekuju se veliki pomaci po pitanju trgovine, mada su obojica lidera rekla da bi želeli bilateralni sporazum, pošto je Tramp povukao SAD iz Transpacifičkog partnerstva.

Američki predsednik je tvitovao da "neće biti nikakvog dogovora dok se ne završe parlamentarni izbori u Japanu zakazani za jul.

XS
SM
MD
LG