Linkovi

Mediji: Severna Koreja povećala borbenu gotovost


Fotografija zvaničnog Pjongjanga koja pokazuje drugo testiranje rakete kratkog dometa
Fotografija zvaničnog Pjongjanga koja pokazuje drugo testiranje rakete kratkog dometa

Kim Džong Un, lider Severne Koreje, naredio je povećanje borbene gotovosti, dan pošto je nadgledao probno lasniranje još jednog projektila kratkog dometa, prenosi Rojters. Njegov potez usledio je pošto su Sjedinjene Države zaplenile severnokorejski brod koga terete za kršenje sankcija Ujedinjenih nacija uvedenih kao kontrameru zbog nukleranih proba te zemlje.

Veliki teretni brod čija je namena prevoz uglja, koji se nalazio u Indoneziji, američke vlasti zaplenile su svega nekoliko sati pošto je Severna Koreja objavila da je lansirala drugi projektil u poslednjih pet dana.

Južnokorejska vojska objavila je da su oba testirana projektila bila kratkog dometa. Mun Džae In, predsednik Južne Koreje, pozvao je severnokorejske vlasti da se uzdrže od testiranja raketa. To, kako je ukazao, otežava diplomatske napore, u pregovorima za denuklearizaciju Korejskog poluostrva.

"Ne smatramo da je Severna Koreja ispaljivanjem raketa prekršila odredbe vojnog sporazuma dve Koreje, ali bih želeo da upozorim Severnu Koreju da ako ponovi takve akcije - to može otežati tekuće razgovore i pregovore"

Reagujući na poslednju raketnu probu Severne Koreje – američki predsednik Donald Tramp poručio je da zbog toga niko ne može biti srećan.

“Pomno posmatramo - videćemo šta će biti. Naši odnosi će biti nastavljeni. Znam da žele da pregovaraju. Govorili su o tome – ali mislim da na to nisu spremni.

​Razgovori SAD i Severne Koreje o okončanju nuklearnog programa te zemlje su zapećku, pošto je drugi susret Donalda Trampa i Kim Džong Una krajem februara u vijetnamskom Hanoju okončan bez dogovora.

Severna Koreja je, nakon toga upozorila da se za pregovarački sto neće vratiti bez momentalnog ublažavanja sankcija koje su joj uvedene.

To je bio njihov drugi susret – epilog prvog u Singapuru bio je potpisivanje sporazuma o denuklearizaciji korejskog poluostrva. Svetska javnost je međutim ostala uskraćena za detalje.

XS
SM
MD
LG