Linkovi

Zašto SAD ne reaguju na severnokorejsku raketnu probu?


Stanovnici Seula prate vesti o severnokorejskoj raketnoj probi
Stanovnici Seula prate vesti o severnokorejskoj raketnoj probi

Sjedinjene Države i Južna Koreja nisu se oglasili povodom prvog testa balističkog projektila Severne Koreje u poslednjih godinu i po dana. Pojedini analitičari smatraju da je razlog izostanka reakcije to što ne žele da poremete pregovore sa Pjongjangom.

Američki predsednik Donald Tramp je godinu dana insistirao da nuklearni pregovori sa severnokorejskim liderom napreduju. Njegov dokaz? Severna Koreja nije izvodila nuklearne probe u tom periodu.

“Brzina mi nije toliko važna. Veoma cenim što nema proba. “Ne žurim se. Samo ne želim probe. Razvili smo nešto veoma specijalno kad je to u pitanju."

Tramp to više ne može da kaže. Prošle nedelje, Severna Koreja je lansirala svoj prvi balistički projektil u poslednjih godinu i po dana.

Lansiranje projektila je Kimov najnoviji pokušaj da izvrši pritisak na Trampa, kaže analitičar Skot Snajder.

“Severnokorejci testiraju američki odgovor. Oni pokušavaju da utvrde gde je granica u smislu tolerancije za provokacije.”

Nekoliko dana posle raketne probe, Bela kuća se nije oglasila, a Tramp nije kritikovao probu. Drugi američki zvaničnici ističu da projektil nije mogao da pogodi američku teritoriju. Medjutim, pokušajem da spasu nuklearne pregovore, Sjedinjene Države bi mogle da omoguće Severnoj Koreji da testira veći broj projektila.

“Severna Koreja bi mogla da zaključi da nije dostigla granicu. Stoga postoji mogućnost da će oni obaviti više proba kako bi pokušali da definišu tačno koliko daleko mogu da idu pre nego što Sjedinjene Države odgovore na dramatičniji način.

To je prirodni ishod Trampove definicije uspeha, kada je reč o severnokorejskim probama, kaže Bendžamin Habib sa univerziteta La Troub.

“On je zaista u nezavidnoj situaciji u vezi s tim toga kako će da odgovori na tekuću eskalaciju pošto je napravio grešku, jer se nije opredelio za više postepen pristup. Jasno je da će svaka eventualna nova proba naneti štetu Trampu i otežati mu da se ponovo vrati pregovorima.”

Južna Koreja je takodje odgovorila oprezno, strahujući da će pokvariti razgovore, koji su centralno pitanje administracije predsednika Mun Džae Ina.

A u samom Seulu, mnogi zvaničnici nisu voljni da čak izgovore reč raketa. Za sada, oni više vole da kažu da je Severna Koreja lansirala projektil. Južna Koreja je možda oprezna zato što zna da bi Seul mogao da bude najviše pogodjen ako Tramp i Kim ponovo počnu da razmenjuju pretnje nuklearnim ratom.

XS
SM
MD
LG