Linkovi

Tramp ismevao ženu koja je optužila sudiju Kavanoa


Predsednik Tramp na mitingu u Sauthejvenu u Misisipiju, 2. oktobra 2018.
Predsednik Tramp na mitingu u Sauthejvenu u Misisipiju, 2. oktobra 2018.

Dok američki senatori čekaju rezultate istrage Federalnog istražnog biroa o prošlosti Breta Kavanoa, kandidata predsednika Trampa za Vrhovni sud, i spremaju se za moguće glasanje o njegovoj potvrdi, Tramp je sinoć iskoristio jedan politički skup da ismeva ženu koja je optužila sudiju Kavanoa da ju je seksualno napao.

Predsednik Tramp sinoć je u Misisipiju izazvao smeh svoje publike dok je otvoreno ismevao Kristin Blazi Ford, koja tvrdi da ju je Bret Kavano, pijan, seksualno napao na jednoj srednjoškolskoj žurci početkom 1980-ih.

“Gore na spratu, dole, gde je bilo? Ne znam, ali popila sam jedno pivo, toga se sećam”.

Advokat Blazi Ford je na Tviteru komentare predsednika Trampa nazvao “okrutnim i bezdušnim napadom” dodajući da je predsednik “primer kukavičluka”.

Bela kuća je, pak, Trampove izjave nazvala “prikladnim”. Kako je navela Kelien Konvej, savetnica Bele kuće:

“Svi smo se veoma pažljivo ponašali prema njoj, počevši od mene i predsednika. Samo je ukazao na neke nedoslednosti”.

Predsednikov sin Donald Tramp mlađi, takođe je izjavio da Tramp svojim komentarima nije ismevao Kristin Blazi Ford.

"Ženama dobro ide"

Pred odlazak iz Bele kuće na miting u Misisipiju, reporteri su pitali predsednika Trampa kakvu poruku šalje mladim muškarcima.

“Mislim da su ovo dosta zastrašujuća vremena za mladiće u Americi kada mogu da vas proglase krivim za nešto što možda niste uradili. Vremena su veoma teška”.

A šta poručuje ženama?

“Ženama dobro ide”, kratko je odgovorio Tramp.

Njegovi komentari o Blazi Ford izazvali su snažnu reakciju nekoliko senatora, koji još nisu odlučili da li će podržati Kavanoa. Među njima su republikanski senatori Suzan Kolins i Džef Flejk.

“Govoriti o nečemu tako osetljivom na političkom mitingu prosto nije ispravno. Prilično je odbojno”, kazao je Flejk.

Međutim, gostujući u jutarnjem programu TV mreže NBC, Flejk je nagovestio da će Kavano, koji odlučno poriče optužbe, možda ipak dobiti njegov glas.

"I ako niko od senatora ne promeni mišljenje na kraju, to što smo dobili pauzu i priliku za FBI istragu nam svima daje malo više poverenja u proces”.

Istraga FBI, Kavanoovo pismo...

Tim Kristin Blazi Ford, međutim, dovodi u pitanje pravednost istrage FBI-ja, navodeći da biro nije razgovarao sa Ford i da nije odgovorio na njihove pozive i imejlove.

Za to vreme, Njujork Tajms je objavio kopiju pisma koje je Kavano 1983. poslao svojim drugovima iz privatne srednje škole uoči zajedničkog vikenda na moru, u kojem piše:

“Upozorite komšije da smo glasni, besomučni pijanci”.

Bela kuća je odgovorila da je “Kavano već priznao pod zakletvom da je pio dok je bio maloletnik.”

Očekuje se da će istraga FBI-ja biti završena do petka, a lider republikanske većine Mič Mekonel izjavio je da će se glasanje o potvrdi nominacije održati kada senatori obe stranke razmotre zaključke biroa.

XS
SM
MD
LG