Linkovi

Odjeci prošlosti u procesu potvrde sudije Kavanoa


Profesorka prava na Univerzitetu Oklahome, Anita Hil, svedoči pred senatskim odborom za pravosuđe na procesu potvrde sudije Vrhovnog suda Klarensa Tomasa 11. oktobra 1991.

Američki Senat sprema se za konačni obračun oko nominacije sudije Breta Kavanoa za Vrhovni sud. Potvrđivanje njegove nominacije je dovedeno u pitanje kada ga je Kristin Blazi Ford optužila za napastvovanje u vreme dok su oboje bili srednjoškolci, 1980-ih. Kavano je to negirao.

Ovaj slučaj podsetio je na još jedan dramatičan proces potvđivanja kandidata za Vrhovni sud iz 1991.

Senator Orin Heč iz Jute ispituje Anitu Hil 11. oktobra 1991.
Senator Orin Heč iz Jute ispituje Anitu Hil 11. oktobra 1991.

Pre skoro 27 godina, profesorka prava Anita Hil bila je u centru pažnje cele nacije.

“Da bih prijavila šta mi se dogodilo, osećala sam da moram da kažem istinu.”

Hil je rekla senatskom odboru za pravosuđe da je bila žrtva seksualnog uznemiravanja od strane Klarensa Tomasa, kandidata za Vrhovni sud koga je predložio tadašnji predsednik Džordž Buš Stariji.

Sudija Klarens Tomas na pretresu o potvrdi njegove nominacije za Vrhovni sud u oktobru 1991.
Sudija Klarens Tomas na pretresu o potvrdi njegove nominacije za Vrhovni sud u oktobru 1991.

Tokom emotivnog pretresa koji je pomno pratila cela zemlja, Klarens Tomas je porekao tvrdnje i osudio istragu.

“Što se mene tiče, kao američkog crnca, ovo je visoko-tehnološko linčovanje crnaca koji ne znaju svoje mesto i koji se na bilo koji način usude da misle svojom glavom.”

Tomas je tesnom većinom potvrđen za sudiju Vrhovnog suda, ali mnoge žene smatraju da je senatski odbor, u kojem su sedeli isključivo muškarci, bio nepravedno grub prema Aniti Hil.

Skoro tri decenije kasnije, okršaj Anite Hil i Klarensa Tomasa i dalje odzvanja kroz pokret “Me Too”, gde su brojne žene istupile i pozvale na odgovornost mnoge moćne muškarce.

Pol Šif Berman je pravni analitičar sa Univerziteta Džordž Vašington.

“Mislim da taj pokret, u velikoj meri, ima korene u gnevu koji je nastao tokom pretresa potvrde sudije Klarensa Tomasa i njegove bitke sa Anitom Hil.”

Anita Hil na dodeli nagrada Žene godine magazina Glamur, 13. novembra 2017.
Anita Hil na dodeli nagrada Žene godine magazina Glamur, 13. novembra 2017.

Na osnovu svog iskustva od pre više decenija, Hil je pozvala Senat da u potpunosti istraži navode Kristin Blazi Ford protiv sudije Kavanoa.

“Govorimo o imenovanju na doživotnu poziciju u najvišem sudu ove zemlje, gde će se donositi odluke koje će uticati na Amerikance verovatno decenijama.”

Okršaj Hil-Tomas ima posebno značenje i za demokratsku senatorku Peti Marej.

“Ja sam danas američka senatorka zbog načina na koji je Anita Hil tretirana 1991. Žene prate šta se događa. Nećemo dozvoliti da se to ponovi.”

Republikanci žele da čuju iskaze i Ford i Kavanoa o navodnom napastvovanju. Međutim, u svemu vide i politički trik demokrata, kaže senator Mič Mekonel, vođa republikanaca u Senatu.

“Najviše rangirani demokrata u odboru za pravosuđe je već duže vreme znala za ovaj slučaj ali je odlučila da ga pokrene na samom kraju i prilično je očigledno da se radi o odlaganju procesa.”

Za mnoge, bitka oko Kavanoa je najnovije poglavlje priče o tome kako polarizovana politika parališe Vašington. Džamil Džafer je konzervativni analitičar sa Univerziteta Džordž Mejson.

“To je žalosno za zemlju jer bi Vrhovni sud, ako bi sve funkcionisalo na ispravan način, trebalo da bude imun na takve stvari. Trebalo bi da potvrđujemo ljude koji su kvalifikovani sa bar 90 od 100 glasova u Senatu, i trebalo bi da ih pustimo da rade svoj posao - a on nije da određuju politiku već da nam tumače šta je zakon.”

I dok se podeljeni Senat sprema da izrekne presudu Bretu Kavanou, mnogi Amerikanci se prisećaju da su ovu dramu - već videli.


Facebook Forum

XS
SM
MD
LG