Linkovi

Žena koja je optužila sudiju Kavanoa za napastvovanje ipak svedoči u Senatu


Kandidat za sudiju Vrhovnog suda Bret Kavano

Kristin Blazi Ford, koja je optužila kandidata za Vrhovni sud Breta Kavanoa za seksualno napastvovanje, pristala je da svedoči u Odboru za pravosuđe u Senatu, saopštili su njeni advokati.

Predsedavajući Odbora za pravosuđe, senator Čak Gresli, dao je Kristin Ford rok do subote uveče da se izjasni o tome hoće li svedočiti o seksualnom napadu za koji tvrdi da se dogodio pre 36 godina.

"Doktorka Ford je prihvatila poziv odbora da iz prve ruke informiše senatore o seksualnom napastvovanju od strane Breta Kavanoa", potvrdile su advokatice Fordove i rekle da se nadaju da će postići dogovor i o detaljima.

Sudija Bret Kavano
Sudija Bret Kavano

Saslušanje bi moglo da se održi u četvrtak, prenose izvori. Jedan od uslova koji je postavila Kristin Ford je da ne bude u istoj prostoriji sa Bretom Kavanoom.

Advokati Kristin Ford rekli su da će ona svedočiti u Senatu samo ako joj se bude garantovala bezbednost, s obzirom na to da je počela da dobija pretnje smrću. "Vašington Post" je preneo da Ford i njena porodica više ne žive u svojoj kući u Kaliforniji i da su tražili obezbeđenje za svoju decu. Bret Kavano je takođe dobijao pretnje smrću.

Predsedavajući Odbora za pravosuđe Čak Gresli
Predsedavajući Odbora za pravosuđe Čak Gresli

Odloženo glasanje

Potvrda nominacije Kavanoa u Odboru za pravosuđe je odložena nakon optužbi koje je iznela Kristin Blazi Ford.

Kavano je te optužbe negirao.

Republikanci bi hteli da se glasa što pre jer se bliže izbori za Kongres 6. novembra, na kojima bi hteli da pokažu da su ispunili obećanje iz kampanje i u Vrhovni sud imenovali još jednog konzervativnog sudiju.

Predsednik Donald Tramp je sve vreme podržavao sudiju Kavanoa, koga je i predložio za Vrhovni sud, ali je i isticao da treba saslušati Kristin Ford i njene optužbe. Ipak, u petak je Tramp na Tviteru napisao da "je napad na doktorku Ford bio tako ozbiljan, ona bi to odmah prijavila ili bi to učinili njeni roditelji".

Tramp je Breta Kavanoa nazvao "finim čovekom, besprekorne reputacije koga napadaju radikalni levičari koji ne žele da saznaju šta se desilo, već da odlažu stvari".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG