Linkovi

"Kavano često i mnogo pio i bio agresivan"


Sudija Bret Kavano pred Odborom za pravosuđe u Senatu

FBI nastavlja istragu o kandidatu za Vrhovni sud Bretu Kavanou, koji je optužen za seksualne napade, a novi detalji u istrazi pokazuju da je sudija prekomerno konzumirao alkohol u mladosti. Predsednik Tramp još jednom je podržao svog kandidata Breta Kavanoa.

Tramp je istakao da američki pravosudni sistem funkcioniše po principu pretpostavke nevinosti i da bi to trebalo da bude primenjeno i u ovom slučaju. Predsednik Tramp je istakao da nije prihvatljivo lagati pod zakletvom u Kongresu.

On je ponovio da čeka rezultat istrage Federalnog istražnog biroa i da se ni na koji način neće mešati u tu istragu. Predsednik je rekao da FBI ima ovlašćenja da intervjuiše koga god želi i da Bela kuća ne utiče na obim istrage.

Predsednik Donald Tramp
Predsednik Donald Tramp

Kristin Blazi Ford svedočila je protekle nedelje pred Odborom za pravosuđe u Senatu i rekla da je Kavano seksualno napao 1982. na jednoj kućnoj zabavi. Kavano je besno reagovao na te navode i negirao ih u svedočenju posle Fordove. Takođe je negirao da je pio do granice da je imao “crne rupe” u sećanju.

Međutim, Čad Ladington, koji je studirao sa Kavanoom na Jejlu, izdao je saopštenje u kojem je istakao da je sudija “često i mnogo pio” i da je ponekad bio “agresivan i raspoložen za sukob”.

Ladington, koji je inače univerzitetski profesor u Severnoj Karolini, rekao je da je u jednoj takvoj situaciji Bret Kavano bacio limenku piva u lice čoveku koji je imao „poluneprijateljsku primedbu“ na njegov račun, i da je otpočeo tuču, koja se završila tako što je nekoliko njihovih zajedničkih prijatelja uhapšeno.

Incident potvrdila i policija iy Nju Hejvena u Konektikatu.

“Izveštaj iz septembra 1985., kada se desio incident, pokazuje da se desila prepirka u nekadašnjem baru “Demeris”, koji više ne postoji. U izveštaju se navodi da je gospodin Kavano na nekoga bacio led, a potom je na istu osobu neko drugi bacio staklenu čašu i povredio je. Dakle, bilo je hapšenja, ali gospodin Kavano nije uhapšen, već je registrovan u izveštaju”, rekao je predstavnik policije Dejvid Hartman.

Njujork Tajms piše da je FBI već intervjuisao četvoro svedoka, čije su ispitivanje odobrili Senat i Bela kuća i da su među njima prijatelji Breta Kavanoa - Mark Džadž I Pi Džej Smit, kao i prijateljica Kristin Blazi Ford Liland Kajzer. Među ispitanima je i Debra Ramires, druga žena koja je optužila Kavanoa za seksualno napastvovanje.

Treća žena koja je oputžila Kavanoa je Džuli Svetnik.

Sudija Bret Kavano pred Odborom za pravosuđe u Senatu
Sudija Bret Kavano pred Odborom za pravosuđe u Senatu

Lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel je rekao da će Senat o nominaciji glasati ove nedelje.

Glasanje je pomereno pošto je republikanski senator iz Arizone Džef Flejk tražio istragu FBI-a, koju je uslovio svojim glasom za sudiju Kavanoa.

Republikanci ne smeju da rizikuju da izgube glasove zbog toga što imaju tesnu većinu od 51 senatora, a još nije poznato kako će glasati dve republikanske senatorke – Suzan Kolins iz Mejna i Lisa Murkovski sa Aljaske.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG