Linkovi

Ford "100% sigurna" da je sudija Kavano bio njen napadač; Kavano tvrdi da je nevin


Kristin Blazi Ford polaže zakletvu pred Odborom za pravosuđe u Senatu
Kristin Blazi Ford polaže zakletvu pred Odborom za pravosuđe u Senatu

Univerzitetska profesorka iz Kalifornije Kristin Blazi Ford svedočila je u Odboru za pravosuđe u Senatu o seksualnom napadu koji je, tvrdi, na nju pre 36 godina izvršio kandidat za sudiju Vrhovnog suda Bret Kavano. U potresnom uvodnom izlaganju je istakla da je stoprocentno sigurna da je on bio napadač. Kandidat za sudiju Vrhovnog suda Bret Kavano je u svom uvodnom izlaganju kategorički demantovao tvrdnje Kristin Blazi Ford da ju je seksualno napao. Ne dovodeći u sumnju da je ona možda bila žrtva nekog napada, Kavano je insistirao da on nije učestvovao u tome, tvrdeći da je nije ni poznavao.

U povremeno emotivnom nastupu Kavano je takodje izneo tvrdnju da su optužbe protiv njega deo političkih nastojanja da se on diskredituje i da se spreči potvrda njegove nominacije.

Sudija Bret Kavano svedoči u Odboru za pravosuđe u Senatu
Sudija Bret Kavano svedoči u Odboru za pravosuđe u Senatu

Kavano je za sebe rekao da je žrtva "grotesknog i očiglednog uništavanja reputacije" i na momente je plakao.

Kazao je da je hteo da svedoči čim su se u javnosti pojavile optužbe Kristin Blazi Ford, i da su se od tada pojavile "nove lažne optužbe na njegov račun".

"Neće me zastrašiti niti me naterati da se povučem iz ovog procesa", istakao je kandidat za Vrhovni sud i napao demokratske senatore za "proračunati i orkestrirani politički udarac".

Nije, ipak, napadao Kristin Ford i rekao je da joj ne želi ništa loše. ​

Kristin Blazi Ford polaže zakletvu pred Odborom za pravosuđe u Senatu
Kristin Blazi Ford polaže zakletvu pred Odborom za pravosuđe u Senatu

Vidno uznemirena​ Kristin Blazi Ford je na početku objasnila zašto danas govori pred Senatom.

"Prestravljena sam i nisam tu zato što želim. Smatram da je moja građanska dužnost da ispričam šta se desilo dok smo Bret Kavano i ja bili u srednjoj školi."
Pogledajte: Svedočenje Kristin Blazi Ford UŽIVO

Senatorima je ispričala sve čega je, kako kaže, mogla da se priseti. O navodnom napadu sudije Kavanoa i Marka Džadža na nju, koji se dogodio na jednoj zabavi u predgrađu Vašingtona 1982. govorila je u detaljima koji su je, kaže, progonili celog života.

"Došla sam na zabavu, tu su pili pivo, Mark i Bret su bili jako pijani. Ja sam otišla na sprat u kupatilo, i Bret i Mark su me ugurali su spavaću sobu i oborili na krevet. Muzika u sobi je bila glasna. Gurnuli su me na krevet i Bret je legao preko mene. Vikala sam, nadajući se da će me neko čuti. Bret je pokušao da mi skine odeću, ali nije uspeo jer sam nosila jednodelni kupaći kostim. Mislila sam da će da me siluje. Najviše sam se uplašila kad mi je stavio ruku preko usta, mislila sam da će me nehotice ubiti. Mark i Bret su se dobro provodili i smejali se. Kad je Mark pokušao da legne preko mene, Bret se pomerio i tada sam pobegla iz sobe u kupatilo i zaključala se. Tu sam bila dok su Bret i Mark nisu otišli dole, onda sam sišla i napustila kuću".

Kristin Blazi Ford
Kristin Blazi Ford

Kristin Blazi Ford je objasnila da tada nije prijavila napad jer nije želela da kaže roditeljima da je bila na zabavi sa dečacima i pila pivo, ali da je o napadu pričala sa svojim terapeutom 2012. Ističe da je o tome odlučila da javno govori kada je saznala da je Kavano kandidat za jednu od najviših funkcija u zemlji. Iako joj je posle toga prećeno smrću.

"Protekle dve nedelje su najgore u mom životu, proživljavam svoju traumu pred celim svetom, ljudi me pominju u medijima, na tviteru. Optužuju me da sve ovo radim iz partijskih motiva. Ja sam želela da iznesem činejnice o tome kako su postupci Breta Kavanoa uticali na moj život. Nije moje da odlučim da li Kavano treba da sedi u Vrhovnom sudu, moja obaveza je da kažem istinu".

Kristin Blazi Ford svedoči na Kapitol Hilu, 27. septembra 2018.
Kristin Blazi Ford svedoči na Kapitol Hilu, 27. septembra 2018.

​U razgovoru sa demokratskom senatorkom Dajen Fajnstajn, Ford je rekla da je zbog napada kasnije bila anskiozna, klaustroforbična i pod posttraumatskim stresom, ali da je stoprocentno sigurna da je Kavano bio napadač.

"Kako ste sigurni da je to bio on?", pitala je Fajnstajn.

"Isto kao što sam sada sigurna da pričam sa vama, osnovne funkcije memorije. Trauma mi je ostala u sećanju", rekla je Ford.

Dakle niste pomešali identitet?

"Apsolutno ne", odgovorila je Ford.

"Koje je najjaće sećanje u vezi sa ovim incidentom, nešto što nikada nećete zaboraviti", pitao je Fordovu demokratski senator Patrik Lejhi.

„Nikada neću zaboraviti njihov smeh, i to što su se zabavljali na moj račun“, rekla je Ford.

Republikanci u odboru za pravosuđe u Senatu su svoja pitanja prepustili tužiteljki iz Arizone Rejčel Mičel koja se inače bavi slučajevima seksualnih napada.

"Rekli ste da ste prestravljeni. Mnogo mi je žao zbog toga, to nije u redu", kazala je tužiteljka na početku svog izlaganja.

Tužiteljka Mičel je Fordovu ispitivala o ljudima, datumima i mestima povezanim sa napadom, ali ne i o eksplicitnim detaljima.

Demokrate su uglavnom hvalile hrabrost Fordove da javno govori o tome što joj se desilo.

Odbor za pravosuđe bi u petak ujutru trebalo da glasa o Kavanoovoj nominaciji za Vrhovni sud.

XS
SM
MD
LG