Linkovi

Kandidat za Vrhovni sud poriče optužbe za seksualni napad


Kandidat za sudiju Vrhovnog suda Bret Kavano (arhivski snimak)

Kandidat predsednika Trampa za sudiju Vrhovnog suda, Bret Kavano, izjavio je u ponedeljak da je „potpuno lažna tvrdnja“ da je seksualno napao jednu tinejdžerku pre tri decenije, dok su oboje bili srednjoškolci. Ta optužba je ugrozila njegovo imenovanje na doživotnu poziciju sudije najvišeg suda u zemlji.

“Nikada nisam uradio ništa slično onome što je opisala žena koja me je optužuje – ni njoj ni nikom drugom”, rekao je Kavano. On je dodao da nije znao ni identitet svoje optužiteljke dok Kristin Blejsi Ford nije u članku u Vašington Postu u nedelju iznela tvrdnju da ju je Kavano na silu dodirivao u jednoj kući u predgrađu Vašingtona početkom 1980-ih i da se plašila da joj je život ugrožen.

Kavano je izjavio da je spreman da odgovara na pitanja senatskog Odbora za pravosuđe da bi, kako kaže, “pobio lažne optužbe o događaju pre 36 godina i odbranio svoj integritet.”

Nešto ranije, advokat Debra Kac, koja zastupa Ford, izjavila je da je njena klijentkinja spremna da svedoči o svojoj tvrdnji pred senatskim odborom.

Bela kuća i dalje podržava imenovanje 53-godišnjeg sudije za mesto u najvišem sudu zemlje, navodeći da mu veruje da nije učestvovao u incident za koji je optužen. Međutim, Kelien Konvej, ključna savetnica predsednika Trampa, izjavila je da će Ford “imati priliku da bude saslušana” pre nego što senatori glasaju o potvrdi nominacije Kavanoa. Konvej je izjavila za Foks Njuz – “Ta žena ne sme da bude vređana i ne sme da bude ignorisana.”

Ford je za Vašington Post izjavila da je u jednom trenutku tokom napada pomislila da bi Kavano mogao da je ubije. Prema rečima advokatice Kac, Ford, koja je sada 51-godišnji psiholog na univerzitetu Palo Alto u Kaliforniju, opisala je Kavanov postupak kao “pokušaj silovanja” i veruje da bi, “u slučaju da Bret Kavano nije bio u ozbiljno alkoholisanom stanju, bila silovana.”

Odbor za pravosuđe, koji je Kavanoa ispitivao dva dana zakazao je pretres za njegovu potvrdu u četvrtak ali demokrate i grupa republikanskih zakonodavaca traži dodatno vreme da čuju optužbu koju iznosi Ford i sudijin odgovor, što bi moglo da odloži glasanje.

Prema rečima Kac, Ford nema stav o tome da li bi Kavano trebalo da povuče svoju kandidaturu. “Ona veruje da njene tvrdnje očigledno svedoče o njegovom karakteru kao što njegovo poricanje tih optužbi takođe govori o njegovom karakteru i pobodobnosti za sudiju Vrhovnog suda.”

“Ovo nije politički motivisana akcija. Zapravo, ona je veoma nerado odlučila da istupi i oglasi se javno”, navela je Kac.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG