Linkovi

Savetnica Bele kuće: I ja sam žrtva seksualnog napada


Kelien Konvej, savetnica predsednika Trampa (arhivski snimak).
Kelien Konvej, savetnica predsednika Trampa (arhivski snimak).

Kelien Konvej, savetnica predsednika Donalda Trampa, izjavila je u nedelju da je bila žrtva seksualnog napada i da žene koje prežive takvo iskustvo moraju da se saslušaju.

"Osećam veliku empatiju prema žrtvama seksualnog napada, zlostavljanja i silovanja", izjavila je Konvej za CNN dok je branila Trampovog kandidata za Vrhovni sud, Breta Kavnoa, koga je jedna žena optužila za seksualni napad a dve za seksualno nedolično ponašanje.

"Ja sam žrtva seksualnog napada", rekla je Konvej. Bela kuća i sama Kelien Konvej nisu odgovorili na zahtev agencije Rojters da Konvej pruži dodatni komentar.

Nominaciju Kavanoa poremetili su navodi o seksualnom napadu a predsednik Tramp bio je primoran da naredi FBI-ju da istraži te optužbe nakon što je nekoliko umerenih republikanaca, čiji bi glasovi mogli da budu presudni za nominaciju Kavanoa, zatražilo sprovođenje istrage.

Ketrin Blazi Ford, jedna od žena koje su optužile Kavanoa, svedočila je pred senatskim odborom u četvrtak da ju je Kavano seksualno napao dok su oboje bili u srednjoj školi 1980-ih. Ona je tada imala 15 a on 17 godina. Kavano, koji je posle nje svedočio pred istim odborom, kategorički je demantovao njene optužbe.

Ceo slučaj naveo je druge žrtve seksualnih napada da ispričaju sopstvene priče. Konvej je u nedelju ocenila da je gnev mnogih žrtava preusmeren na republikanske pristalice Kavanoa umesto na počinioce tih napada.

"To nije sastanak pokreta MeToo", rekla je Konvej za CNN. "To je čista stranačka politika."

XS
SM
MD
LG