Linkovi

Sudija Kavano i žena koja ga optužuje za napastvovanje svedočiće u Senatu


Sudija Bret Kavano

Kandidat za sudiju Vrhovnog suda Bret Kavano i žena koja ga je optužila da je napastvovao pre tri decenije, svedočiće javno pred Odborom za pravosuđe u Senatu sledeće nedelje.

“Važno je da javnost čuje ove optužbe kako bismo obezbedili dovoljnu transparentnost”, rekao je predsedavajući Odbora Čak Gresli.

Republikanci u odboru su se nadali da će glasanje o potvrđivanju nominacije Kavanoa biti održano u četvrtak. Lideri republikanaca su predložili da bi istraga o ovim optužbama mogla da bude sprovedena i u telefonskim razgovorima između članova odbora, Kavanoa i žene koja ga je optužila za napastvovanje. Ali, zahtevi za javnim iznošenjem priča obe strane, koje su podneli i neki republikanci, nisu mogli da se ignorišu.

Predsednik Donald Tramp je rekao da „potpuno podržava“ sudiju Breta Kavanoa kojeg je predložio za Vrhovni sud i optužio demokratsku senatorku Dajen Fajnstajn što nije ranije govorila o optužbama protiv Kavanoa.

Predsednik tvrdi da je Kavano spreman da svedoči u svoju odbranu, ali da svi žele da čuju obe strane.

Tramp takođe smatra da FBI ne treba da bude uključen u istragu optužbi iznetih protiv sudije Kavanoa zbog toga što, kako tvrdi, „ne žele da budu uključeni u istragu“.

Dajen Fajnstajn je navodno u julu dobila pismo od Kristin Blejzi Ford, žene koja je “Vašington postu” ispričala da je Bret Kavano sa prijateljem, dok je bio pijan, napastvovao na žurci u Vašingtonu, početkom 80-ih. Ford je rekla da je Kavano oborio na krevet, legao na nju i pokušao da joj skine kupaći kostim. Tvrdi da je pokušala da vrišti, ali da joj je Kavano stavio ruku na usta.

Ford je to isto navela u pismu Fajnstajn, koja je informacije prosledila federalnim istražiteljima. Istakla je da je odluka da li će informacije biti objavljene bila na Kristin Ford.

Bret Kavano je ranije rekao da “nikada nije učinio ništa slično onome što se navodi u optužbama” i istakako da je voljan da svoju verziju iznese javno u Senatu.

Repulikanska senatorka Suzan Kolins je tvitnula da bi i Bret Kavano i Kristin Ford trebalo da svedoče u Senatu pod zakletvom.

Debra Kac, advokatica Kristin Ford, potvrdila je da je Ford takođe voljna da svedoči.

Republikanci tvrde da su optužbe taktički plasirale demokrate, pred glasanje o potvrdi nominacije Breta Kavanoa i pred kongresne izbore u novembru.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG