Linkovi

Tramp imenovao Breta Kavanoa za sudiju Vrhovnog suda


Kandidat za sudiju Vrhovnog suda Bret Kavano sa predsednikom Trampom u istočnoj kancelariji Bele kuće.

U jednoj od možda najdalekosežnijih odluka u svom predsedničkom mandatu, Donald Tramp izabrao je Breta Kavanoa kao kandidata za novog sudiju Vrhovnog suda, umesto Entonija Kenedija koji odlazi u penziju.

"Nema osobe u Americi koja je više kvalifikovana ili više zaslužuje taj položaj", izjavio je predsednik, obraćajući se naciji preko televizije u udarnom večernjem terminu, iz istočne kancelarije Bele kuće. On je nazvao Kavanoa "briljantnim pravnikom" koji je "posvetio život javnoj službi."

Konzervativno orijentisan 53-godišnji Kavano je proteklih 12 godina bio federalni sudija. Nije mu strana politika izvršne grane vlasti a povremeno ga je pratila kontroverza.

Pre nego što je postao sudija, sredinom 1990-ih bio je deo tima specijalnog tužioca Keneta Stara i dobio zadatak da istraži smrt zamenika pravnog savetnika Bila Klintona, Vinsa Fostera. Pojedini konzervativci, teoretičari zavere, su sumnjali da je reč o ubistvu a ne samoubistvu. Međutim, Kavano i ostatak Starovih istražitelja zaključili su da je Foster zaista izvršio samoubistvo. Kavano je takođe obavio preliminarni rad i prikupljanje pravne dokumentacije u okviru procesa opoziva predsednika Klintona zbog afere sa pripravnicom u Beloj kući Monikom Levinski. Takođe je bio angažovan u ponovnom brojanju glasova u državi Floridi 2000 godine, kada je Džordž Buš izabran za predsednika. Posle toga je postao Bušov sekretar osoblja i često putovao sa predsednikom.

Kavano je poznat kao pobožni katolik a njegov stav prema jednom od politički najkontroverznijih pitanja u Americi - abortusu - izazvao je zabrinutost obe strane. Zagovornici prava žena da izaberu abortus bili su uznemireni kada je Kavano presudio protiv tinejdžerke, imigrantkinje u federalnom pritvoru koja je tražila da joj se odmah omogući abortus. Međutim, neki konzervativci su bili razočarani što Kavana nije proglasio da tinejdžerka nema ustavno pravo na abortus.

Kavano je u Beloj kući izjavio da je duboko počastvovan nominacijom. Opisao je kako mu je majka studirala prava, postala tužilac a potom i sudija a kako mu je otac studirao prava u večernjoj školi. On je najavio da će u utorak početi susrete sa članovima Senata, da će svakom senatoru preneti svoje neizmerno poštovanje prema Ustavu, obećavajući da će svakom slučaju pristupati otvorenog uma i bez predrasuda.

Predsednik Donald Tramp sa sudijom Bretom Kavanom, njegovom ženom i dve kćerke u Beloj kući 9. jula 2018.
Predsednik Donald Tramp sa sudijom Bretom Kavanom, njegovom ženom i dve kćerke u Beloj kući 9. jula 2018.

Tramp je prethodno objavio da je svoj izbor suzio na nekoliko osoba, nastojeći da stvori uzbuđenje u javnosti, što je izazvalo neke kritike. Urednica bloga Lawfare, Suzan Henesi, koja je takođe saradnica instituta Brukings za nacionalnu bezbednost u studijama vlade, ocenila je da je "potpuno bizarno št oej predsednik uveo veštački rok, zasnovan na TV rejtinzima, za izbor kandidata za tako važnu poziciju." Drugi smatraju da je vreme od ključnog značaja za izbor novog sudije. Republikanci se nadaju da će imenovati novog sudiju pre nego što Vrhovni sud nastavi sa radom u oktobru, kao i pre kongresnih izbora u novembru.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG