Linkovi

Tramp ponovo podržao sudiju Kavanoa optuženog za napastvovanje


Predsednik Donald Tramp i njegov kandidat za Vrhovni sud Bret Kavano
Predsednik Donald Tramp i njegov kandidat za Vrhovni sud Bret Kavano

Predsednik Donald Tramp nastavlja sa podrškom Bretu Kavanou koga je predložio za sudiju Vrhovnog suda. Na jednom skupu u Las Vegasu Tramp je Kavanoa opisao kao "džentlmena sa besprekornom reputacijom".

"On je dobra, dobra osoba" - tako je predsednik opisao sudiju Kavanoa koga je jedna žena optužila da je napastvovao pre 36 godina.

Tramp je jutros na Tviteru napisao: "da je napad na doktorku Ford bio tako ozbiljan kao što tvrdi, ona bi to odmah prijavila ili bi to učinili njeni roditelji. Apelujem da objavi prijave kako bismo saznali tačno vreme i mesto gde se to desilo"

Advokati Kristin Blejzi Ford, koja je Kavanoa optužila za napastvovanje, kažu da ona želi da svedoči u Senatu sledeće nedelje, ali samo u slučaju da joj bude garantovana bezbednost.

Tvrde da ona dobija pretnje smrću i da je zajedno sa porodicom morala da ode iz Kalifornije. Bez obzira na to kažu da ipak želi da svedoči pred Odborom za pravosuđe u Senatu.

Predsedavajući tog odbora, republikanac Čak Gresli, zakazao je javno saslušanje i Kristin Ford i Breta Kavanoa za ponedeljak. Međutim, advokatica Fordove kaže da svedočenje njene klijentkinje neće moći da bude održano u ponedeljak, te da je insistiranje odbora da se taj rok poštuje - arbitrarno.

Advokati Kristin Ford takođe traže da se sprovede istraga koja će biti završena pre svedočenja. Fordova je ranije pozvala da istragu sprovede FBI.

Ipak, sudija Bret Kavano pristao je da svedoči u Senatu u ponedeljak i da ispriča svoju verziju događaja.

"Biću tamo. Želim da saslušanje bude održano što pre, kako bih skinuo ljagu sa svog imena", napisao je Kavano predsedavajućem Gresliju.

Mediji prenose da je i Kavanou prećeno smrću.

Predsednik Donald Tramp predložio je sudiju Breta Kavanoa za mesto u Vrhovnom sudu sa kojeg je u penziju otišao sudija Entoni Kenedi.

Republikanski senatori pokušavaju da potvrde nominaciju Kavanoa do 1. oktobra, kada sud počinje novo zasedanje. Drugi rok im je pre 6. novembra kada će biti održani izbori za Kongres, jer žele da pokažu biračima kako su ispunili obećanje iz kampanje i u Vrhovni sud postavili još jednog konzervativnog sudiju.

Kristin Blejzi Ford je za "Vašington Post" rekla da je Bret Kavano seksualno napastvovao na jednoj zabavi, kada je imala 15, a on 17 godina. Rekla je da je Kavano bio pijan, da je oborio na krevet, legao preko nje i pokušao da joj skine odeću. Tvrdi da joj je zapušio usta kada je pokušala da vrišti i da se uplašila da bi mogao nenamerno da je ubije pre nego što je uspela da pobegne.

XS
SM
MD
LG