Linkovi

Žena koja je optužila sudiju Kavanoa traži istragu FBI-a


Kandidat za sudiju Vrhovnog suda Bret Kavano
Kandidat za sudiju Vrhovnog suda Bret Kavano

Pravni zastupnici Kristin Blejzi Ford, koja je optužila kandidata za Vrhovni sud Breta Kavanoa za seksualno napastvovanje pre 30 godina, preneli su da ona želi da FBI istraži njene navode pre javnog svedočenja.

Bret Kavano je porekao optužbe i naveo da je spreman da svoju stranu priče iznese pred Odborom za pravosuđe u Senatu u ponedeljak.

I Kristin Ford je pozvana da svedoči. Ipak, njeni advokati su u pismu predsedavajućem Odboru, senatoru Čaku Gresliju, naveli da deluje da su neki članovi odbora "već odlučili da veruju sudiji Kavanou".

Senator Čak Gresli
Senator Čak Gresli

Advokati Fordove su kazali i da njihovoj klijentkinji prete smrću i da je uznemiravaju i rekli da se plaše da bi ona ponovo preživljavala traumatično iskustvo svedočeći pred odborom, za istim stolom sa sudijom Kavanoom i pred televizijskim kamerama.

Senator Čak Gresli je rekao da niko ne sme biti izložen pretnjama i zastrašivanju i da Kristin Ford nije izuzetak. Istakao je da nema nameru da Ford i Kavano svedoče u isto vreme i da je odbor ponudio opciju da svedoče iza zatvorenih vrata. Gresli je odbacio pozive da FBI sprovede istragu o navodima Fordove i istakao da će se time baviti Senat.

Predsednik Donald Tramp u Severnoj Karolini
Predsednik Donald Tramp u Severnoj Karolini

Predsednik Donald Tramp je, tokom posete Severnoj Karolini, rekao da mu je "teško da zamisli da je njegov kandidat za sudiju Vrhovnog suda Bret Kavano seksualno napastvovao tinejdžerku pre 36 godina, kada su oboje bili u srednjoj školi".

Tramp se nada da će Kristin Ford, inače profesorka psihologije u Kaliforniji, svedočiti u ponedeljak pred Odborom za pravosuđe u Senatu, koji treba da potvrdi nominaciju Kavanoa u Vrhovnom sudu.

"Zaista želim da čujem šta ona ima da kaže", rekao je Tramp i istakao da bi "bilo za žaljenje" ako se ne pojavi. Predsednik je ponovio da je Kavano "izuzetan čovek", ali da je na Senatu da odluči o potvrdi njegove nominacije.

Republikanski senatori pokušavaju da potvrde nominaciju Breta Kavanoa za sudiju Vrhovnog suda do 1. oktobra, kada sud počinje novo zasedanje. Drugi rok im je pre 6. novembra kada će biti održani izbori za Kongres, jer žele da pokažu biračima kako su ispunili obećanje iz kampanje i u Vrhovni sud postavili još jednog konzervativnog sudiju.

Kristin Blejzi Ford je za "Vašington Post" rekla da je Bret Kavano seksualno napastvovao na jednoj zabavi, kada je imala 15, a on 17 godina. Rekla je da je Kavano bio pijan, da je oborio na krevet, legao preko nje i pokušao da joj skine odeću. Tvrdi da joj je zapušio usta kada je pokušala da vrišti i da se uplašila da bi mogao nenamerno da je ubije pre nego što je uspela da pobegne.

XS
SM
MD
LG