Linkovi

Bajden imenovao članove svoje administracije, Tramp nastavio pravnu bitku


Novoizabrani predsednik Džo Bajden i aktuelni predsednik Donald Tramp (Foto: JIM WATSON, Brendan Smialowski / AFP)
Novoizabrani predsednik Džo Bajden i aktuelni predsednik Donald Tramp (Foto: JIM WATSON, Brendan Smialowski / AFP)

Novoizabrani američki predsednik Džo Bajden u utorak je usredsređen na imenovanje članova ključnog tima u Beloj kući, dok aktuelni presednik Donald Tramp nastavlja pravnu bitku da ospori rezultat izbora.

Menadžerka Bajdenovog izbornog štaba Džen O'Meli Dilon, prva žena koja je predvodila uspešnu demokratsku predsedničku kampanju, biće imenovana za zamenicu šefa kabineta Bele kuće, navodi se u saopštenju Bajdenovog tima za tranziciju. Za šefa kabineta prethodno je imenovan još jedan Bajdenov bliski savetnik, Ron Klejn.

Dugogodišnji Bajdenovi bliski saradnici Majk Donilon i Stiv Riketi takođe će biti u novoj administraciji, kao viši savetnici predsednika. Viša savetnica predsednika biće i Dejna Rimus.

Kongresmen Sedrik Ričmond, koji je bio koopredsedavajući Bajdenovog izbornog štaba i bivši predsedavajući afroameričkog kokusa u Kongresu, takođe će biti viši savetnik i direktor Bele kuće za javni angažman.

Bajden će takođe u utorak biti brifovan o pitanjima vezanim za nacionalnu bezbednost, ali će za to biti zaduženi njegovi savetnici, a ne vladini eksperti. Bela kuća i dalje blokira početak procesa tranzicije na novu administraciju, koja bi trebalo da ima pristup vladinim agencijama i federalnim sredstvima uoči preuzimanja dužnosti 20. januara, prenosi Rojters.

Šefica Uprave za opšte poslove Emili Marfi još nije priznala Bajdena "za predviđenog pobednika" što je neophodno da bi tim novoizabranog predsednika imao pristup vladinim agencijama i federalnim finansijskim sredstvima.

Portparolka Marfi saopštila je da će odluka o tome biti doneta kada bude jasno ko je pobednik izbora.

Tramp i dalje odbija da prizna poraz i na društvenim medijima neosnovano tvrdi da je pobedio, dok samo nekoliko republikanaca ističe da bi Bajdena trebalo smatrati novoizabranim predsednikom. Aktuelni predsednik više puta je ustvrdio bez dokaza da je žrtva izborne krađe, a njegov izborni štab podneo je niz tužbi u ključnim državama.

Izborni zvaničnici iz obe stranke kažu da nema dokaza o ozbiljnim nepravilnostima. Portparolka Trampovog izbornog štaba Erin Perin u utorak je pravdala poteze kampanje, uprkos tome što su brojne države odbacile podnesene tužbe.

Na pitanje kojim dokazima raspolaže Trampova kampanja, Perin je rekla za Foks njuz da je "to sada dio njihovih napora i da će biti potrebno određeno vreme".

U federalnom sudu u Pensilvaniji u utorak će biti održan pretres po jednoj od tužbi Trampova kampanje, kojom se izborni zvaničnici pokušavaju sprečiti da sertifikuju Bajdenovu pobedu u toj državi.

Bajden je proglašen pobednikom nakon što je, prema projekcijama većine medija, osvojio 306 elektorskih glasova, a Tramp 232.

Rok da države potvrde izborne rezultate ističe 8. decembra. Takođe, po zakonu države su obavezne da do 14. decembra odrede elektore koji će izabrati novog američkog predsednika.

XS
SM
MD
LG