Linkovi

Trampova administracija planira da ponovo ograniči prijem izbeglica


Izbeglice u Grčkoj

Trampova administracija saopštila je u sredu veče da želi da smanji broj izbeglica koje dolaze u SAD na 15.000 u fiskalnoj 2021. godini, koja je počela u četvrtak.

Reč je o najnovijem smanjenju broja izbeglica u SAD. U 2020. godini taj broj bio je ograničen na 18.000, a SAD su dozvolile ulazak 10.892 izbeglica pre nego što je realizacija programa privremeno obustavljena zbog pandemije koronavirusa.

To je najmanji broj od kako je program za prijem izbeglica odobren u Kongres 1980. godine. Za vreme administracije predsednika Baraka Obame, godišnji prijem izbeglica bio je ograničen na 70.000 do 85.000.

Iz Stejt departmenta je saopšteno da Trampov predlog za 2021. godinu "potvrđuje rešenost Amerike da pomogne najranjivijoj populaciji u svetu dok istovremeno ispunjava svoju glavnu dužnost da štiti i služi američkom narodu".

Kriš Vignaradža, predsednica Luteranske službe za imigraciju i izbeglice, agencije zadužene za razmeštanje izbeglica u SAD koja se finansira iz federalnog budžeta, tvitovala je da se odlukom o daljem ograničavanju broja izbeglica "potpuno napušta naša moralna dužnost i sve za što se zalažemo kao nacija".

Trampova administracija saopštila je da bi izbeglice iz ratnih područja trebalo da budu razmeštene blizu zemalja iz kojih dolaze, a da SAD nude azil hiljadama ljudi putem odvojenog procesa.

Kritičari politike aktuelne američke administracije ističu da je Amerika pod Trampom napustila svoju dugogodišnju ulogu bezbednog utočišta za progonjene i da smanjenje broja izbeglica podriva druge spoljnopolitičke ciljeve.

Američki predsednici obično utvrđuju godišnje nivoe u prijemu izbeglica na početku fiskalne godine, oko 1. oktobra. Prema zakonu, moraju da se konsultuju sa Kongresom pre nego što utvrde plan za prijem izbeglica, mada odluku o tome konačno donosi Bela kuća.

Prema planu za 2021. godinu, između ostalog je predviđeno 5.000 mesta za izbeglice koje su žrtve verskog progona, 4.000 za izbeglice iz Iraka koje su pomogle Sjedinjenim Državama i 1.000 mesta za one koji dolaze iz El Salvadora, Gvatemale i Hondurasa. Za sve ostale kategorije predviđeno je 5.000 mesta.

Demokratski predsednički kandidat Džo Bajden obećao je da će povećati broj primljenih izbeglica na 125.000 ako pobedi na izborima. Aktivisti ocenjuju da će možda biti potrebne godine za oporavak izbegličkog programa nakon smanjenja za vreme Trampovog mandata.

Desetine hiljada izbeglica su u procesu za dolazak u SAD, a prijave mnogih su daleko odmakle.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG