Linkovi

Direktor DFC: Kineski pristup regionu je neokolonijalistički


Direktor Međunarodne razvojne finansijske korporacije DFC Adam Boler
Direktor Međunarodne razvojne finansijske korporacije DFC Adam Boler

Direktor američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) Adam Boler poručio je da primarni interes te institucije na Zapadnom Balkanu nije da se bori protiv interesa drugih zemalja poput Kine, već da ostvari američki ekonomski interes i ojača suverenitet zemalja u kojima radi. Takođe je istakao da su namere DFC u Srbiji "stvarne", ali da je potrebno vreme da se konkretni projekti realizuju.

Delegacija DFC, uz predstavnike drugih američkih vladinih agencija, boravila je protekle nedelje u Srbiji i na Kosovu, a u Beogradu je otvorena i kancelarija te institucije.

Na telefonskom brifingu za novinare, Boler je govorio o poseti regionu i naglasio da DFC nije došao na Zapadni Balkan kako bi se suprotstavio interesima Kine.

„Jedan od problema sa kineskim ulaganjima je što uvek dolaze sa nekim uslovima. Kinezi ne investiraju u regionu zbog dobročinstva i humanitarnih razloga. Ulažu zbog neprimerenog uticaja. Mi smo to probali pre nekoliko stotina godina i to je dobro funkcionisalo, kolonijalizam. Ali, mislim da je kineski pristup neka vrsta neokolonijalizma“, rekao je direktor DFC i objasnio da je primarni cilj američke razvojne banke da, u partnerstvu sa privatnim sektorom, bude alternativa investicijama države.

„Imamo mnogo zajedničkih investicija sa partnerima u Evropi i srećni smo zbog toga“, rekao je Boler u odgovoru na pitanje o tome da li će DFC u Srbiji finansirati projekte koje već finansira EU.

Na čemu raditi DFC u Srbiji?

Direkror kancelarije DFC u Beogradu Džon Jovanović kazao je da se u Srbiji konkretno razgovaralo o investicijama u nekoliko projekata.

Prvi je Autoput mira i železnička linija između Srbije i Kosova. Neki od tih projekata su već u toku, imaju više faza, a mi ćemo se truditi da obema stranama obezbedimo finansijska sredstva kako bismo poboljšali ekonomsku saradnju“.

Jovanović je rekao da se razgovaralo i o podršci mikro, malim i srednjim preduzećima, kao i o podstrekivanju saradnje između mladih preduzetnika u Srbiji i na Kosovu.

Direktor kancelarije DFC u Beogradu nije odgovorio na pitanje koliki je finansijski okvir planiranih investicija u Srbiji.

Otvorena kancelarija američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije u Beogradu
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:33 0:00

Šef američke razvojne banke je istakao da su namere DFC stvarne i da o tome svedoči brzina posete Beogradu i veličina delegacije, u kojoj su bili i predstavnici američkih sekrertarijata za energetiku i trgovinu, USAID-a i EXIM banke.

Kada je reč o ulaganjima na tržištu privatnih kompanija, potrebno je malo vremena. Moramo da prođemo kroz određene procedure, dokumenta. Prvi korak su bili sastanci na terenu, sastali smo se predstavnicima desetina kompanija koje sada prolaze kroz određene procedure. Sledeći korak će možda biti pisma o namerama, a onda i dogovori. Za to je potrebno vreme, nedelje meseci. To nije nešto što se brzo završava, ali je stvarno“, rekao je Adam Boler.

Ponovio je da će ono na šta se DFC obavezao opstati i posle izbora, jer ta agencija ima podršku obe partije u Americi.

XS
SM
MD
LG