Linkovi

Severna Koreja testirala balističku raketu u prvom lansiranju ove godine


Arhiva - Na ovoj fotografiji koju je objavila severnokorejska zvanična agencija KCNA, vidi se lansiranje rakete sa voza, 15. septembra 2021.
Arhiva - Na ovoj fotografiji koju je objavila severnokorejska zvanična agencija KCNA, vidi se lansiranje rakete sa voza, 15. septembra 2021.

Severna Koreja u sredu je lansirala projeltil za koji se veruje da je balistička raketa, izvestili su Južna Koreja i Japan, što je prvi Pjongjangov test oružja u novoj godini.

Severna Koreja je ispalila nešto što je izgledalo kao jedna balistička raketa iz unutrašnjeg područja ka moru sa svoje istočne obale, saopštila je vojska Južne Koreje. Prema rečima japanskog ministra odbrane Nobuo Kišija, raketa je preletela oko 500 kilometara.

Dodatni detalji nisu dostupn. Severna Koreja obično objavljuje svoje lansiranje u državnim novinama sledećeg dana.

To je prvo severnokorejsko lansiranje od oktobra, kada je testirala balističku raketu lansiranu sa podmornice. Sever je često testirao balističke rakete kratkog dometa od sredine 2019. godine, ubrzo nakon što su propali nuklearni pregovori između Kima i bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa.

Japanski premijer Fumio Kišida rekao je novinarima u sredu da su lansiranja "zaista žalosna". Savet za nacionalnu bezbednost Južne Koreje, koji je održao hitan sastanak, takođe je izrazio zabrinutost i naglasio potrebu da se brzo nastave pregovori sa Severnom Korejom.

XS
SM
MD
LG