Linkovi

Severna i Južna Koreja obnovile prekograničnu telefonsku crvenu liniju


Arhiva - Južnokorejski vojnik koača duž vojne bodljikave žice, u blizini demilitarizovane zone koja razdvaja dve koreje, u Pađu, Južna Koreja, 28. septembra 2021.
Arhiva - Južnokorejski vojnik koača duž vojne bodljikave žice, u blizini demilitarizovane zone koja razdvaja dve koreje, u Pađu, Južna Koreja, 28. septembra 2021.

Severna i Južna Koreja obnovile su prekograničnu komunikaciju, a zvaničnici su u ponedeljak obavili prvi telefonski razgovor nakon što je taj vid komunikacije prekinut u avgustu.

Do obnove dolazi samo nekoliko dana nakon što je Pjongjang izazvao međunarodnu zabrinutost nizom raketnih testova u rasponu od nekoliko sedmica, zbog čega je Savet bezbednosti UN održao hitan sastanak.

Dve Koreje su krajem jula najavile signalizirale otopljavanje odnosa najavljujući obnavljanje prekogranične komunikacije - prekinute pre više od godinu dana - ali je to ostalo kratkog daha, jer je Severna Koreja prestala da se javlja samo dve nedelje kasnije.

Ministarstvo za ujedinjenje u Seulu potvrdilo je u ponedjeljak ujutro da su zvaničnici dva rivala razmenili prvi telefonski poziv od avgusta.

Južnokorejsko Ministarstvo odbrane potvrdilo je da je obnovljena i prekogranična vojna komunikacija.

"Obnovom komunikacione linije jug-sever, vlada ocenjuje da je obezbeđena osnova za oporavak međukorejskih odnosa", navodi se u saopštenju Ministarstva za ujedinjenje.

"Vlada se nada... da će brzo nastaviti dijalog i započeti praktične razgovore za oporavak međukorejskih odnosa".

Ranije u ponedeljak, severnokorejski lider Kim Džong Un "izrazio je nameru da obnovi prekinute komunikacione linije sever-jug", saopštila je severnokorejska zvanična novinska agencija KCNA.

Izveštava se da je taj potez pokušaj uspostavljanja "trajnog mira" na Korejskom poluostrvu.

Međutim, jedna analitičarka umanjila je značaj obnove komunikacije u ponedeljak kao "simboličan" gest, podsetivši na nedavna lansiranja raketa na Severu.

"Čak i ako ovo dovede do razgovora, mogli bismo da uđemo u u novu fazu u kojoj Severna Koreja vodi dijalog, ali nastavlja da istovremeno provocira", rekla je Park Von-Gon, profesorka severnokorejskih studija na Univerzitetu Iva Vumens.

Zanemarivanje poziva

Severna Koreja je jednostrano prekinula sve zvanične vojne i političke komunikacijske veze u junu prošle godine zbog aktivista koji su slali letke protiv Pjongjanga preko granice.

Dve strane su 27. jula ove godine rekle da su sve linije obnovljene.

Njihovo zajedničko saopštenje, koje se poklopilo sa godišnjicom završetka Korejskog rata, bio je prvi pozitivan razvoj događaja jer niz samita između Kima i predsednika Juga, Mun Đae Ina 2018. nije uspeo da postigne značajniji napredak.

Takođe su tada otkrili da su Kim i Moon od aprila razmenili niz pisama u kojima su se složili da bi ponovno uspostavljanje dežurnih linija bio produktivan prvi korak u ponovnom pokretanju odnosa između dva rivala koji su, uprkos kraju svojih 1950-53. sukoba, tehnički ostala u ratu.

Međutim, prekogranična komunikacija trajala je samo dve nedelje, a Sever ih je napustio u znak protesta zbog zajedničkih vojnih vežbi SAD i Južne Koreje.

U periodu od tada, Pjongjang je održao niz testiranja raketa, koja su podigla napetost.

U septembru je lansirao krstareću raketu dugog dometa, a ranije ove nedelje testirao je ono što je opisao kao hipersonično klizno vozilo, za koje je vojska Južne Koreje rekla da je u ranoj fazi razvoja.

U petak je saopštio da je uspešno ispalio novu protivavionsku raketu.

Pjongjang je u nedjelju kritikovao Savet bezbedosti UN zbog hitnog sastanka zbog testiranja projektila, optužujući države članice da se igraju "tempiranom bombom".

XS
SM
MD
LG