Linkovi

Kina u fokusu američke špijunske agencije


ARHIVA - Sedište CIA u Lengliju, u Virdžiniji (Foto: Reuters/Larry Downing)
ARHIVA - Sedište CIA u Lengliju, u Virdžiniji (Foto: Reuters/Larry Downing)

Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) saopštila je u četvrtak da će formirati radnu grupu o Kini na najvišem nivou u okviru širih napora američke vlade da se suprostavi uticaju Pekinga.

Direktor CIA Vilijam Berns saopštio je da će biti formiran novi Centar za kinesku misiju (China Mission Center) da bi se osiguralo da su resursi agencije i postojeći napori zajedno usmereni na suočavanje sa sve većom pretnjom.

Berns je u saopštenju kinesku vladu nazvao "najvažnijom geopolitičkom pretnjom s kojom smo suočeni u 21. veku".

Tokom istorije, CIA je jačala napore da se suoči sa bilo kojim izazovom. Sada, dok se suočavamo sa najtežim geopolitičkim testom u novoj eri suparništva velikih sila, CIA će predvoditi taj napor", poručio je Berns.

CIA je takođe objavila da formira Centar za transnacionalnu i tehnološku misiju i otvara novi položaj direktora za tehnologiju da bi bolje rešavala pitanja globalne konkurencije, uključujući tehnologije u razvoju, ekonomsku bezbednost, globalno zdravlje i klimatske promene.

Američka agencija takođe pokreće program čiji cilj je da dovede eksperte koji će raditi sa CIA-om godinu do dve.

Američka vlada je prethodno više puta izrazila zabrinutost zbog aktivnosti kineske vlade, a Berns je tokom pretresa o potvrdi svoje nominacije, početkom godine, nagovestio moguće promene kako bi se Vašington bolje suprostavio postojećoj pretnji.

"Takmičenje sa Kinom će biti ključno za našu nacionalnu bezbednost narednih decenija", rekao je Berns članovima Kongresa u februaru, dok je kineske lidere nazvao suparnicima i predatorima.

"Evolucija Kine Ši Đinpinga proteklih 6 ili 7 godina predstavlja glasan poziv na buđenje. Reč je o agresivnoj, neskrivenoj ambiciji koja jasno stavlja do znanja s kakvim se suparnikom i rivalom suočavamo", dodao je Berns.

Tokom pretresa u Kongresu o pretnjama širom sveta, u aprilu, direktor CIA je dalje upozorio da je suparništvo SAD i Kine sve više usredsređeno na tehnologiju, te da trećina radne snage u Centralnoj obaveštajnoj agenciji već radi na tehnologiji i sajber pitanjima.

Uprkos većem fokusu na Kini, CIA je u saopštenju najavila da neće biti popuštanja kada je reč o drugim glavnim pretnjama, kao što su terorizam i "agresivna Rusija, provokativna Severna Koreja i neprijateljski Iran".

Međutim, menja se način na koji se agencija bori protiv nekih pretnji.

Više neće imati odvojene centre za Severnu Koreju i Iran, uspostavljene 2017. godine.

Neimenovani američki zvaničnik rekao je da će Centar za korejsku misiju biti deo većeg Centra za istočno-azijsku pacifičku misiju, dok će iranska misija biti uključena u Centar za Bliski istok.

Zvaničnik je precizirao da su promene organizacione prirode i da se neće menjati resursi izdvojeni za dve zemlje.

XS
SM
MD
LG