Linkovi

Severna Koreja izvela četvrtu raketnu probu u proteklih mesec dana


Nova protivavionska raketa Severne Koreje
Nova protivavionska raketa Severne Koreje

Severna Koreja testirala je novu protivavionsku raketu, što je četvrti raketni test u proteklih mesec dana, preneli su tamošnji mediji. Korejska centralna novinska agencija objavila je fotografiju nove protivavionske rakete i navela da je ispaljena u četvrtak sa neodređene lokacije.

Poznavaoci prilika kažu da proba sama po sebi ne predstavlja značajni događaj, ali da jeste deo strategije brze modernizacije i prikazivanja raketnog arsenala.

Severna Koreja je u septembru testirala krstareću raketu dugog dometa, balističke rakete kratkog dometa i novu, hipersoničnu raketu. Većina probi je pokazala da je rakete kratkog dometa sve teže uočiti.

Severnoj Koreji su, rezolucijama Saveta bezbednosti UN, zabranjene bilo kakve probe balističkih raketa.

Zvaničnici administracije Džoa Bajdena poručili su ranije da su voljni da razgovaraju sa severnokorejskim zvaničnicima bilo gde i bil kad. Razgovori SAD i Severne Koreje su obustavljeni od 2019.

Kim Džung Un je u nedavnom govoru odbacio američku ponudu za razgovore i ocenio da je to jedan od načina da Vašington demonstrira svoju "neprijateljsku politiku".

Stejt department je u odgovoru Glasu Amerike naveo da SAD "nemaju nikakve neprijateljske namere" prema Severnoj Koreji.

XS
SM
MD
LG