Linkovi

Kina i Rusija: Savet bezbednosti UN da ukine sankcije Severnoj Koreji


Arhiva - Sedište Ujedinjenih nacija.
Arhiva - Sedište Ujedinjenih nacija.

Kina i Rusija pedložiće zajedničku rezoluciju Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija kojom se poziva na ukidanje niza ekonomskih sankcija uvedenih Severnoj Koreji.

Među sankcijama koje dve zemlje žele da budu ukinute su zabrana Severnokorejcima da rade u inostranstvu i šalju svoju zaradu kući, izvoz morskih plodova i tekstila i ukidanje ograničenja na uvoz prerađene nafte.

U nacrtu rezolucije, koji su odvojeno dobili Asošiejted pres i Rojters, poziva se Savet bezbednosti, koji čini 15 članica, da ukine sankcije "sa namerom da se poboljša život civilnog stanovništva" Severne Koreje.

UN su prvi put uvele sankcije Severnoj Koreji 2006. godine zbog njenih nuklearnih i balističkih raketnih programa, koji su postajali sve jači sa svakim testom koji Pjongjang sprovodi uprkos međunarodnoj zajednici i uprkos pogoršanju ekonomske situacije.

U nacrtu rezolucije, u kom se koristi zvanični naziv te države - Demokratska Narodna Republika Koreja - navodi se da ukidanje sankcija "podvlači potrebu da se poštuju legitimni bezbednosni problemi DNRK i da se osigura dobrobit, urođeno dostojanstvo i prava ljudi u DNRK".

Predloženi tekst rezolucije je prišireni tekst rezolucije koju su 2019. predložile Kina i Rusija, a koja nikada nije uvedena zbog protivljenja Sjedinjenih Država i drugih zapadnih zemalja.

Neke informacije za ovaj izveštaj potiču od agencija Asošiejted presa i Rojtersa.

XS
SM
MD
LG