Linkovi

Bajden: Cene goriva u SAD će pasti zbog nafte iz strateških rezervi


ARHIVA: Naftni rezervoari u rafineriji u Detroitu (Foto: AP/Paul Sancya)
ARHIVA: Naftni rezervoari u rafineriji u Detroitu (Foto: AP/Paul Sancya)

Bela kuća objavila je u utorak da će milioni barela nafte biti pušteni iz strateških rezervi u više zemalja da bi se smanjile cene energenata.

Sekretarijat za energiju objavo je da će iz američkih naftnih rezervi biti dostupno 50 miliona barela, navodi se u saopštenju Bele kuće. Svoje rezerve otvoriće i Kina, Indija, Japan, Južna Koreja i Velika Britanija.

Indija je najavila da će iskoristiti 5 miliona barela nafte iz rezervi, a Briitanija 1,5 milion.

Predsednik Džo Bajden poručio je na konferenciji za novinara da će Sjedinjene Države prevazići problem naglog rasta cena goriva i da će u tome pomoći koordinisano puštanje nafte iz rezervi.

“Našom zajedničkom akcijom nećemo rešiti problem visokih cena goriva preko noći, ali će ona pomoći. Biće potrebno vreme, ali ćete videti pad cena goriva kada budete na benzinskoj pumpi", obećao je Bajden.

Američka Federalna trgovinska komisija, na zahtev Bajdenove administracije, takođe istražuje moguću manipulaciju cenama na tržištima nafte i gasa.

Bajden je kritikovao kompanije za koje je naveo da beleže rekordne zarade.

"Da je razlika između maloprodajnih i cena goriva na veliko usklađena sa ranijim prosecima, Amerikanci bi sada plaćali bar 25 centi manje po galonu. Umesto toga, kompanije uzimaju tu razliku kao profit, što je neprihvatljivo", naglasio je američki predsednik.

Benzin u Americi trenutno košta oko 3,4 dolara po galonu (3,8 litara), što je 50 odsto više u odnosu na prošlogodišnju cenu, pokazuju podaci Američkog automobilskog udruženja.

Američka vlada planira da nafta iz rezervi bude dostupna na tržištu sredinom do kraja decembra što, kako ocenjuje agencija Asošijeted pres, verovatno neće odmah dovesti do snižavanja cena goriva za vreme praznika.

Takođe, ključni proizvođači nafte na Bliskom istoku, koje predvodi OPEK, mogli bi da smanje svoju proizvodnju zbog priliva veće količine tog energenta na svetskom tržištu iz šest zemalja.

Veće cene goriva i gasa u SAD doprinele su najvećem povećanju potrošačkih cena u SAD za 31 godinu - 6,2 odsto po godišnjoj stopi u oktobru - za što republikanci okrivljuju politiku predsednika Bajdena.

Bajden je priznao da Amerikanci trpe posledice inflacije, ali je rekao da njegova administracija radi na tome da prevaziđe zastoje u lancu dostave, ubrza istovar u lukama i u saradnji sa maloprodajama, osigura da su rafovi u prodavnicama puni "svega, od bicikla do klizaljki" na vreme za zimske praznike.

Zbog skupljeg goriva i hrane naglo pada i Bajdenova popularnost, manje od godinu uoči izbora za Kongres koji trenutno kontrolišu demokrate.

XS
SM
MD
LG