Linkovi

Severna Koreja testirala raketu tokom sastanka SAD, Japana i Južne Koreje


Severna Koreja u poslednje vreme često izvodi raketne probe
Severna Koreja u poslednje vreme često izvodi raketne probe

Severna Koreja izvela je probu balističke rakete, prijavili su Japan i Južna Koreja, čiji su šefovi obaveštajnih službi u Seulu u tom trenutku razgovarali sa predstavnikom obaveštajne službe SAD.

Prema navodima južnokorejske vojske, Pjongjang je raketu lansirao iz podmorničke baze Simpo u južnoj Hamgjong provinciji, oko 10 sati ujutru.

Otkako je ponovo počela sa testiranjem oružja 2019, Severna Koreja redovno izvodi probe balističkih raketa, većinom ih testira u paru.

To što je sada lansirana samo jedna raketa, kažu stručnjaci, može da znači da je reč o većem kapacitetu ili novom tipu rakete.​

Severnoj Koreji je odlukom Saveta bezbednosti UN zabranjena bilo kakvo testiranje balističkih raketa, bilo da su kratkog ili dugog dometa.

Južna Koreja i SAD stalno pozivaju na nastavak razgovora sa Severnom Korejom o denuklearizaciji.

"Koristimo diplomatiju kako bismo postigli taj cilj, koji ujedno SAD i njene saveznice čini bezbednijim", rekao je američki izaslanik za Severnu Koreju Sung Kim. "SAD pozivaju Pjongjang na nastavak dijaloga. Cilj nam je isti. Nismo neprijateljski nastrojeni prema Severnoj Koreji, niti mamo preduslove za sastanak, otvoreni smo".

Severnokorejski lider Kim Džong Un je, međutim, ponudu već odbio.

"SAD šalju poruke da nisu neprijateljski nastrojene, ali njihovo ponašanje nam govori da ne treba da im verujemo", kazao je Kim.

Pjongjang se takođe protivi zajedničkim vojnim vežbama SAD i Južne Koreje, kao i američkom prisustvu u regionu.

"Severna Koreja želi da natera svet da prihvati njeno kršenje rezolucija UN, kao da je to normalno ponašanje i samoodbrana. Kim želi da zemlja bude međunarodno priznata kao nuklearna sila i da, praktično, dobije ustupke samo time što će obnoviti razgovore", kaže profesor iz Seula Lejf Erik Izli.

XS
SM
MD
LG