Linkovi

Omikron soj potvrđen u Britaniji, Nemačkoj i Italiji, SAD izdale novo upozorenje za putovanje


ARHIVA - Putnici na međunarodnom aerodromu u Johanesburgu (Foto:AP Photo/Jerome Delay)
ARHIVA - Putnici na međunarodnom aerodromu u Johanesburgu (Foto:AP Photo/Jerome Delay)

Velika Britanija je u subotu potvrdila dva povezana slučaja nove omikron varijante koronavirusa u zemlji.

Britanski ministar zdravlja Sadžid Džavid potvrdio je da su dve osobe pozitivne na omikron u gradovima Čelmsford i Notingem. Rekao je da su slučajevi povezani sa putovanjem u Južnoafričku Republiku.​

London je u subotu uveo restrikcije za još četiri afričke zemlje, uz šest koje su dodate na spisak u petak.

Britanski premijer Boris Džonson najavio je u subotu nove mere da bi se zaustavilo širenje omikrona.

"Od svih koji ulaze u Britaniju zahtevaćemo da urade PCR test do kraja drugog dana od dolaska i da sa samoizoluju dok ne dobiju negativan rezultat", najavio je Džonson i dodao da će morati da se nose maske u radnjama i javnom transportu i da će biti ubrzan program vakcinacije.

Građani koji su bili u kontaktu sa osobama zaraženim omikronom moraće da se samoizoluju 10 dana.

Glavni britanski zdravstveni zvaničnik rekao je da postoji "razumna šansa" da bi vakcina mogla da bude manje efikasna protiv novog soja.

Dva slučaja novog soja potvrđena su i u Bavariji u Nemačkoj, saopštilo je regionalno Ministarstvo zdravlja. Dve zaražene osobe ušle su u Nemačku na aerodromu u Minhenu 24. novembra i sada su u izolaciji, navelo je ministarstvo.

Jedan slučaj omikrona potvrđen je i u Italiji, saopštio je Nacionalni institut zdravlja i dodao da su pacijent i njegova porodica dobrog zdravlja.

Holandske zdravstvene vlasti saopštile su u subotu da su registrovale 61 slučaj Kovida 19 među putnicima koji su doputovali iz Južnoafričke Republike u petak i da veruju da su neki zaraženi omikronom.

Širom sveta, sve veći broj zemalja uvodi nova ograničenja na dolazak putnika iz južnog dela Afrike da bi se sprečilo širenje novog omikron soja koronavirusa koji bi mogao da bude otporniji na vakcine.

Veliki broj zemalja, među kojima su Sjedinjene Države, Australija, Brazil, Kanada, Iran, Japan, Tajland, Južna Koreja, pridružio se Evropskoj uniji i Velikoj Britaniji u uvođenju restrikcija na putovanje u više južnoafričkih zemalja zbog upozorenja u pogledu zaraznosti nove varijante, a suprotno savetima Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i Stejt department upozorili su građane da ne putuju u osam južnoafričkih zemalja, prenose agencije.

Najviši, četvrti nivo upozorenja izdat je za Južnoafričku Republiku, Zimbabve, Namibiju, Mozambik, Malavi, Lesoto, Esvatini (Svazilend) i Bocvanu.

Uprkos zabrani letova, slučajevi novog omikron soja su osim u Britaniji već registrovani širom sveta - kod putnika u Belgiji, Bocvani, Izraelu i Hong Kongu.

Svetska zdravstvena organizacija označila je omikron varijantom koja izaziva zabrinutost zbog velikog broja mutacija i ranih dokaza da je zarazniji od drugih sojeva. Moglo bi da prođe više nedelja pre nego što se utvrdi da li su postojeće vakcine protiv kovida manje efikasne protiv omikrona.

"Izgleda da se širi brzo. Odlučio sam da budem na oprezu", rekao je u petak američki predsednik Džo Bajden, samo dan nakon što je proslavio povratak tradicionalnom obeležavanja praznika Dana zahvalnosti za milione Amerikanaca.

Gotovo dve godine od izbijanja pandemije, koja je odnela više od 5 miliona života širom sveta, zemlje su u visokom stanju pripravnosti. Holandske vlasti stavile su u izolaciju 61 osobu koja je testirana pozitivno na Kovid 19 na dva leta iz Južnoafričke Republike i pokušavaju da utvrde da li su putnici zaraženi omikron varijantom.

Brzo širenje novog soja među mladima u Južnoafričkoj Republici alarmiralo je zdravstvene eksperte iako još nije poznato da li omikron izaziva ozbiljne oblike bolesti. Za samo dve nedelje, znatno je ubrzana stopa prenošenja virusa zbog omikrona.

Farmaceutske kompanije, među kojima su Astra Zeneka, Moderna, Novavaks i Fajzer, saopštile su da planiraju da prilagode vakcine u svetlu pojave novog soja. Fajzer i partnerska kompanija Bajontek naveli su da bi mogli da to urade za oko 100 dana.

Pojedini eksperti ocenjuju da pojava nove varijatne pokazuje kako bi pandemija mogla da traje duže zato što bogate zemlje ne dele vakcine sa drugima.

Manje od 6 odsto stanovništva Afrike je u potpunosti imunizovano protiv kovida, dok prvu dozu još nisu primili milioni zdravstvenih radnika i pripadnika ranjivih populacija.

XS
SM
MD
LG