Linkovi

Bajden pred samit G-7 obećao donaciju pola milijarde doza Fajzerove vakcine svetu


Predsednik SAD Džo Bajden i premijer Velike Britanije Boris Džonson u šetnji u Kornvolu, u Velikoj Britaniji, 10. jun 2021. (Foto: Reuters/Toby Melville/Pool)
Predsednik SAD Džo Bajden i premijer Velike Britanije Boris Džonson u šetnji u Kornvolu, u Velikoj Britaniji, 10. jun 2021. (Foto: Reuters/Toby Melville/Pool)

Pred samit Grupe sedam najrazvijenijih zemalja sveta (G-7) u Velikoj Britaniji, predsednik SAD Džo Bajden i zvanično je objavio da njegova administracija planira da donira 500 miliona doza Fajzerove vakcine za 92 zemlje sa malim i srednjim primanjima.

“Ovih pola milijarde vakcina počeće da se šalju u avgustu, čim budu izašle sa proizvodnih traka”, rekao je Bajden u četvrtak u Kornvolu, dodajući da će 200 miliona doza biti isporučeno do kraja ove godine, a preostalih 300 miliona u prvoj polovini 2022.

Bajden je rekao da donacija, koja je najavljena u sredu, dolazi bez ikakvih uslova.

“Naša donacija vakcina ne uključuje nikakav pritisak da se čine usluge ili potencijalni ustupci. Mi ovo radimo sa spasimo živote, da okončamo pandemiju”, rekao je Bajden.

Sjedinjene države na taj način pokušavaju da se oslobode neprijatne reputacije da su zemlja koja gomila vakcine, a samit G-7 je svakako izuzetna prilika i da se postavi visoki standard za ostale bogate nacije da slede primer Vašingtona.

Pored oporavka od pandemije koronavirusa, na vrhu dnevnog reda samita koji počinje u petak su klimatske promene i oporezivanje, a analitičari smatraju da predsednik Bajden može da očekuje topao prijem evropskih saveznika.

Obezbeđenje je na visokom nivou, britanski ratni bodovi patroliraju obalom Kornvola, a 6.500 hiljada policajaca je razmešteno dok se kraljevstvo priprema da bude domaćin liderima Sjedinjenih Država, Francuske, Nemačke, Italije, Japana i Kanade.

G-7 samit u Kornvolu ujedno je i prva poseta Džoa Bajdena inostranstvu u svojstvu američkog predsednika.

Posle četiri godine nestabilnih transatlanskih odnosa tokom mandata bivšeg predsednika Donalda Trampa, Bajdenu će biti ukazana topla dobrodošlica u Evropi, kaže analitičar Tomas Klajn Brokof iz Nemačkog Maršalovog fonda u SAD.

“Pokušaj da se ponovo izgradi izgubljeno poverenje sa saveznicima je najvažnija tema na dnevnom redu. Ta poruka je poslata jasno i glasno”, kaže Brokof i ukazuje da rane još nisu u potpunosti zaceljene.

“Još vlada sumnja da bi Džo Bajden mogao da bude usamljen u svojim naporima, da je on samo intermeco između dva nacionalistička predsednika i da se Amerika promenila na duži rok”.

Bez obzira na to, analitičari smatraju da će lideri G-7 pokazati snažno jedinstvo u jeku brojnih izazova, pre svega kada je reč o pandemiji.

Krion Batler, bivši vladin savetnik za G-7, koji sada radi za Čatam haus ističe:

“Oporavak od Kovida 19 je generalno tema broj jedan i to možete videti iz načina na koji Britanija prezentira samit”.

Domaćin samita Boris Džonson naglasio je da će G-7 pomoći da se ceo svet vakciniše do 2022. Ostvarenje tog cilja je ključno, kaže bivši britanski premijer, Gordon Braun.

“Mislim da ne preterujemo kad kažemo da je ovaj samit G-7 pitanje života i smrti. Odlukom donetom na samitu će se odrediti ko je vakcinisan i bezbedan, a ko nije vakcinisan i u smrtnoj je opasnosti".

Lideri G7 će se takođe fokusirati na klimatske promene, a trgovina i oporezivanje su visoko na dnevnom redu. Ministri finansija zemalja članica G-7 su prošle nedelje podržali plan da se uvede minimalna globalna poreska stopa od 15 odsto.

“To je zaista prilično revolucionarno kao i sporazum da se deli pravo na oporezivanje - ne samo na lokaciji gde kompanija ima sedište, već i na lokaciji gde pojedine kompanije imaju veoma veliku zaradu, a plaćaju neznatni porez”, smatra Krion Batler, iz Čatam hausa.

Pretnja od strane Rusije i Kine demokratijama G7 će takođe biti predmet razgovora u Kornvolu, a Tomas Klajn Brokof iz Nemačkog Maršalovog fonda u SAD je skeptičan.

“Za mene je veliko pitanje da li zapadne zemlje mogu da postignu zajednički pristup u odnosu na Kinu i da li predsednik Bajden može da dobije od Evropljana retoriku i obećanja koji su mu takođe potrebni za unutrašnje političke svrhe, a koji su - prema gledištu Evropljana - za njih važni u smislu investicija u evropske saveze”.

Nekoliko lidera G-7 direktno iz Kornvola putuje u Brisel na NATO samit u ponedeljak. Predsednik Bajden treba da se sastane sa liderima EU u utorak. Analitičari navode da je cilj ovakvog redosleda sastanaka ida se naglasi podrška saveznika pred Bajdenov samit sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Ženevi u sredu.

XS
SM
MD
LG