Linkovi

Bajden: Borba protiv korupcije ključni bezbednosni interes SAD


Predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden pred ulazak u predsednički helikopter, 2. juna 2021. (Foto: AP)
Predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden pred ulazak u predsednički helikopter, 2. juna 2021. (Foto: AP)

Administracija predsednika Džoa Bajdena formalno je označila borbu protiv korupcije kao jedan od centralnih nacionalnih bezbednosnih interesa. Bajden je u četvrtak izdao prvi memorandum o nacionalnoj bezbednosti, u kojem je izneo svoj plan za borbu protiv korupcije.

“Korupcija preti nacionalnoj bezbednosti Sjedinjenih Država, ekonomskoj jednakosti, globalnoj borbi protiv siromaštva i razvojnim naporima, i samoj demokratiji. Efikasnim sprečavanjem i borbom protiv korupcije i isticanjem prednosti transprentne i odgovorne uprave, možemo da obezbedimo ključnu prednost za SAD i druge demokratije", poručio je Bajden.

Memorandum je važan zato što predstavlja zvaničnu poruku predsednika da "očekuje od svih relevantnih vladinih službi i agencija da pojačaju borbu protiv korupcije na veoma specifične načine", rekao je u četvrtak neimenovani visoki zvaničnik administracije na brifingu za novinare.

U dokumentu se, delom, traži suzbijanje svih oblika nelegalnog finansiranja u zemlji i u međunarodnim finansijskim sistemima. Od američkih kompanija se traži da registruju stvarne vlasnike kod Sekretarijata za finansije i da smanje tajnost finansijskih ofšor transakcija.

Cilj registracije stvarnog vlasništva je da se u suštini zabrani skrivanje nelegalne imovine iza anonimnih ofšor kompanija.

“To je ogroman poduhvat. Proteklih godina smo videli nekoliko primera prebacivanja profita od korupcije preko ofšor kompanija koji bi zatim završio u velikim gradskim područjima u SAD. Zbog toga ćemo preduzeti dodatne korake da sprečimo da se to dogodi u budućnosti", rekao je zvaničnik administracije.

Predsednik je zatražio da se osigura da "korumpirani pojedinci, transnacionalne kriminalne organizacije i njihovi posrednici" odgovaraju za svoja dela, uključujući i krivično.

U borbu protiv korupcije biće uključena i Kancelarija direktora nacionalnih obaveštajnih službi i Centralna obaveštajna agencija (CIA), koje će upotrebiti "sva raspoloživa sredstva da osiguraju da se identifikuje korupcija i preduzmu odgovarajuće mere", rekao je neimenovani američki zvaničnik.

“Sjedinjene Države će predvoditi svojim primerom, u partnerstvu sa saveznicima, civilnim društvom i privatnim sektorom, u borbi protiv pošasti korupcije. Međutim, to je misija celog sveta. I svi moramo da podržimo hrabre građane širom sveta koji zahtevaju poštenu i transparentnu upravu", naglasio je Bajden u saopštenju.

XS
SM
MD
LG