Linkovi

SAD objavile plan za slanje vakcina širom sveta


ARHIVA - Kutije sa vakcinama koje su na Madagaskaru isporučene u okviru programa Kovaks
ARHIVA - Kutije sa vakcinama koje su na Madagaskaru isporučene u okviru programa Kovaks

Sjedinjene Države će donirati 75 odsto neiskorišćenih vakcina protiv Kovida 19 globalnom programu za distribuciju vakcina Kovaks (COVAX), najavio je u četvrtak predsednik Džo Bajden.

Administracija je najavila da će 25 odsto biti držano u rezervi za hitne slučajeve i za direktnu isporuku saveznicima i partnerima.

"Dok god ova pandemija besni bilo gde u svetu, američki narod će i dalje biti ranjiv. Sjedinjene Države su rešene da ubrzaju međunarodne napore za vakcinaciju kao što su to uradile na domaćem planu", naveo je Bajden u saopštenju.

Bela kuća objavila je na koji način će sa ostatkom sveta biti podeljeno prvih 25 miliona doza od planiranih 80 miliona do kraja juna.

Amerika će donirati gotovo 19 miliona doza kroz Kovaks, navodi se u saopštenju. Od toga će oko 6 miliona biti isporučeno Latinskoj Americi i Karibima, 7 miliona južnoj i jugoistočnoj Aziji i oko 5 miliona Africi.

Preostale doze, nešto više od 6 miliona, SAD će direktno isporučiti drugim državama, među kojima su Kanada, Meksiko, Južna Koreja, Kosovo, Ukrajina, saopštio je Bajden.

Bela kuća saopštila je da će prvobitnih 25 miliona doza biti isporučeno iz postojećih proizvodnih zaliha vakcina kompanija Fajzer, Moderna i Džonson i Džonson. Očekuje se da će još više doza biti podeljeno narednih meseci.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven rekao je da će se "SAD pitati gde će doze, koje se distribuiraju kroz Kovaks, na kraju završiti".

“Ne pokušavamo da izvučemo ustupke, ne iznuđujemo, ne namećemo uslove na način na koji to rade druge zemlje koje obezbeđuju doze. Ne radimo ništa od toga. Te doze se slobodno doniraju sa isključivim ciljem da se poboljša javno zdravlje i pomogne da se okonča pandemija", naglasio je Saliven.

Američka administracija prethodno je obećala da će drugim zemljama poslati svih 60 miliona doza vakcine kompanije Astra Zeneka, koje su proizvedene u SAD. Ta vakcina još nije odobrena za upotrebu u Americi.

Novi finansijski podsticaj za Kovaks

U međuvremenu, program Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za distribuciju vakcina protiv Kovida 19 najsiromašnijim zemljama u svetu dobio je u sredu značajan finansijski podsticaj.

Na virtulenom samitu, čiji je domaćin bio Japan, obećano je gotovo 2,4 milijarde dolara za globalnu inicijativu Kovaks. Japanska vlada najavila je najveću pomoć - 800 miliona dolara, a značajna finansijska sredstva izdvojiće i Kanada, Francuska, Španija i Švedska. Kovaks je od osnivanja prikupio 9,6 milijardi dolara.

Nekoliko država takođe je obećalo da će za taj program donirati milione doza iz domaćih zaliha. Japan je ponovo obećao da će dati najviše - 30 miliona doza.

U okviru Kovaksa, do sada je distribuirano 77 miliona doza u 127 zemalja, što je daleko manje od početnog plana od do 2 milijarde ove godine.

Potpredsednica Sjedinjenih Država Kamala Haris je na samitu podsetila da je Bajdenova administracija obećala 4 milijarde dolara za Kovaks za ovu i narednu godinu.

XS
SM
MD
LG