Linkovi

Bajden pred samit sa Putinom: Stajaćemo uz evropske saveznike


Predsednik Džo Bajden komentariše novi izveštaj o zapošljavanju u SAD u konvencijskom centru u Rehobot Biču u Delaveru, 4. juna 2021.
Predsednik Džo Bajden komentariše novi izveštaj o zapošljavanju u SAD u konvencijskom centru u Rehobot Biču u Delaveru, 4. juna 2021.

Sjedinjene Države stajaće uz svoje evropske saveznike u suprostavljanju Rusiji, obećao je predsednik Džo Bajden pred svoj prvi direktan susret sa ruskim liderom Vladimirom Putinom.

Bajden u sredu putuje u Evropu, gde će prisustvovati samitima G-7 i NATO, i održati važan sastanak sa ruskim predsednikom u Ženevi 16. juna.

Samit je zakazan u vreme najveće krize u odnosima dve zemlje u više godina. Napetost je pojačana zbog više pitanja uključujući hakovanje američkih sistema, stanje ljudskih prava i tvrdnje o mešanju u izbore.

U autorskom tekstu za Vašington post koji je objavljen u nedelju, američki predsednik obećao je da će ojačati "demokratska savezništva" Vašingtona u vreme višestrukih kriza i sve većih pretnja koje dolaze iz Moskve i Pekinga.

"Ujedinjeni smo u želji da odgovorimo na ruske izazove evropskoj bezbednosti, počevši od njene agresije u Ukrajini i neće biti sumnje u odlučnost SAD da brane svoje demokratske vrednosti koje su neodvojive od naših interesa", napisao je Bajden.

"Predsednik Putin zna da neću oklevati da odgovorim na buduće štetne aktivnosti", rekao je. "Kada se sastanemo, ponovo ću naglasiti rešenost Sjedinjenih Država, Evrope i srodnih demokratija da stanu u odbranu ljudskih prava i dostojanstva."

Od kada je stupio na položaj u januaru, Bajden je pojačao pritisak na Kremlj, a njegovi komentari u kojima je Putina nazvao "ubicom" izazvali su žestoke kritike u Moskvi.

Međutim, obojica lidera su izrazila nadu da odnosi mogu da se poprave, dok je ruski predsednik u petak izjavio da očekuje "pozitivan ishod" razgovora.

U svom članku ovog vikenda, Bajden je naglasio da Vašington "ne želi konflikt", ukazujući na nedavni produžetak sporazuma o kontroli nuklearnog naoružanja - START - kao dokaz želje da se smire tenzije.

"Želimo stabilni i predvidljivi odnos gde možemo da sarađujemo sa Rusijom na pitanjima kao što su strateška stabilnost i kontrola naoružanja", napisao je.

Šumovi na vezama Amerike i Rusije
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:08 0:00

XS
SM
MD
LG