Linkovi

Bajden pozvao predsednika Ukrajine da poseti Belu kuću


ARHIVA - Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski tokom godišnje konferencije za medije u fabrici aviona Antonov u Kijevu, Ukrajina, 20. maja 2021. (Foto: AFP)

Bela kuća odbila je ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, koji je molio da se sastane sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom pre Bajdenovih razgovora u Ženevi sledeće nedelje, ali mu je upućen utešni telefonski poziv, tokom kojeg je Zelenski pozivan i da dođe u Vašington.

"Imali su priliku da detaljno razgovaraju o svim pitanjima u američko-ukrajinskom odnosu, a predsednik Bajden je uspeo da kaže predsedniku Zelenskom da će se čvrsto zalagati za ukrajinski suverenitet, teritorijalni integritet i njegove težnje kako budemo išli dalje", rekao je novinarima Bele kuće savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

Salivan je takođe rekao da je Bajden rekao ukrajinskom predsedniku da se "raduje što će ga ovog leta dočekati u Beloj kući ovde u Vašingtonu po povratku iz Evrope".

Posle telefonskog poziva, Zelenski je potvrdio da ga je američki predsednik pozvao u posetu u julu.

"Hvala vam POTUS (predsedničke Sjedinjenih Država) Džo Bajdene za poziv da posetim Belu kuću u julu, tokom našeg telefonskog razgovora. Radujem se ovom sastanku na kojem ćemo razgovarati o načinima za proširenje strateške saradnje između Ukrajine i SAD", tvitovao je Zelenski.

U intervjuu za portal "Aksios" u petak, Zelenski je molio Bajdena da se sastane s njim "u bilo kom trenutku na bilo kom mestu na planeti" pre posete američkog predsednika Ženevi u Švajcarskoj.

Bajen odlazi u sredu na svoje prvo putovanje u inostranstvo kao predsednik, koji će mu pre razgovora sa Putinom 16. juna omogućiti interakciju sa nekoliko desetina lidera na samitu G-7 u Kornvolu u Velikoj Britaniji, kao i na samitima NATO-a i Evropske unije u Briselu.

Zelenski, međutim, nije među liderima sa kojima bi Bajden trebalo da se sastane na tim mestima.

Kijev traži od Vašingtona dodatnu vojnu pomoć dok nastavlja borbu protiv separatista koje podržava Rusija u istočnom delu Ukrajine. Takođe traži podršku u kandidaturi za članstvo u NATO. Kremlj je upozorio da bi pridruživanje Ukrajine zapadnom vojnom savezu bilo "duboko neprihvatljivo".

Upitan o tome da li je ta tema pokrenuta, Saliven je odgovorio reporteru u prostoriji za sastanke Bele kuće: "U pogledu specifičnosti onoga o čemu su razgovarali, pustiću njih dvoje da govore sami za sebe. Neću čitati taj aspekt sastanka".

U intervjuu za Aksios, Zelenski, profesionalni komičar koji je izabran za predsednika 2019. godine, rekao je da je iznenađen i razočaran što Bajden nije učinio više na sprečavanju razvoja gasovoda Severni tok 2 od Rusije do Nemačke, na šta Kijev gleda kao na projekat Kremlja za njegovo uklanjanje iz evropskog sistema tranzita gasa.

Tokom administracije bivšeg predsednika Donalda Trampa, Zelenski je bio u centru pažnje zbog telefonskog poziva 2019. godine u kojem je Tramp vršio pritisak na njega da istraži aktivnosti Bajdena i njegovog sina Hantera u Ukrajini.

Tramp je negirao da je bilo šta bilo pogrešno u vezi sa pozivom, što je dovelo do njegovog prvog opoziva u Predstavničkom domu Kongresa pod optužbom za zloupotrebu moći i ometanje Kongresa. Tramp je naknadno oslobođen krivice tokom suđenja u Senatu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG