Linkovi

SAD planiraju donaciju 500 miliona vakcina svetu


Foto: ARHIVA. Zdravstvena radnica drži ampule sa Fajzerovom fakcinom za Kovid-19.

Bajdenova administracija planira da donira 500 miliona Fajzerovih vakcina za koronavirus oko stotinu zemalja u naredne dve godine, objavila je agencija Rojters pozivajući se na tri dobro upućena izvora.

SAD će verovatno rasporediti 200 miliona vakcina ove godine i 300 miliona u prvoj polovini sledeće godine, navode izvori, koji dodaju da će donacije biti upućene 92 zemlje sa nižim primanjima i Afričkoj uniji.

Donacije će biti dostavljene kroz program Kovaks koji distribuira vakcine za Kovid-19 siromašnim i zemljama sa srednjim primanjima, uz podršku Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i Globalnog saveza za vakcine i imunizaciju (GAVI).

Predsednik Džo Bajden objaviće sporazum u četvrtak na sastanku G7, navodi jedan od Rojtersovih izvora.

Protekle četiri nedelje, koordinator Bele kuće za borbu protiv Kovida 19 i Džef Zinc i radna grupa za koronavirus pregovarali su o tome sa Fajzerom, rekao je jedan od izvora.

Bela kuća i Fajzer nisu želeli da komentarišu vest.

Pred polazak za Britaniju, predsednik Bajden je reporterima rekao da ima strategiju za globalnu vakcinaciju, ali nije naveo više detalja.

Njujork Tajms je objavio da će SAD kupiti doze po "nabavnoj" ceni, pozivajući se na osobe upoznate sa dogovorom. Takođe je objavljeno da će predsednik Fajzera Albert Burla biti uz Bajdena kada bude objavio vest o donacijama.

Pre postignutog dogovora, SAD su kupile 300 miliona doza vakcina od Fajzera, što znači da je ukupan broj Fajzer/Bajontek vakcina koje je Amerika kupila - 800 miliona, objavio je Tajms.

Bajdenova administracija je najavila da će podeliti 80 miliona doza vakcina sa svetom do kraja juna.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG