Linkovi

Cikade "odložile" let novinarima koji prate Bajdenovu posetu Evropi


Cikada na vratu predsednika Džoa Bajdena pred polazak za Britaniju, 9. juna 2021.

Čarter-let novinara koji prate posetu predsednika Džozefa Bajdena Evropi odložen je najmanje pet sati u utorak uveče, pošto su cikade - veliki insekti koji su se trenutno u ogromnom broju izlegli u regionu - po svemu sudeći zapušile motore aviona.

Mediji prenose da je avion za novinare trebalo da poleti sa aerodroma Dales u Virdžiniji u utorak u 9 uveče po lokalnom vremenu. Međutim, novinarima okupljenim u obližnjem hotelu, rečeno je da je polazak odložen zbog "problema sa cikadama" i da avion neće poleteti pre 2:40 noću.

Portparolka kompanije Delta Erlajnz potvrdila je za Vašington post da su cikade unutar motora sprečile avion da poleti, zbog čega su bili potrebni novi avion i novi pilot. Još nije poznato koliko je cikada ušlo u motore i na koji način su poremetile mehanizam.

Cikade "porodice X" na svakih 17 godina izlaze ispod zemlje na istočnoj obali SAD (foto: Made Yoni/VOA).
Cikade "porodice X" na svakih 17 godina izlaze ispod zemlje na istočnoj obali SAD (foto: Made Yoni/VOA).

Vašington je među 14 država, pretežno na istočnoj obali SAD, koje periodično preplave cikade. Milijarde insekata pojavile su se prošlog meseca nakon što su 17 godina provele ispod zemlje u obliku larve, da bi zatim odbacile svoje ljušture i počele da se pare, uz snažan zvuk krila. Kada su u velikim grupama, zvuk cikada može da bude zaglušujući i čuje se kilometrima daleko.

Iako su potpuno bezopasne, ove bube su po svemu sudeći svuda i na svemu u području Vašingtona. Čak i predsednik Džo Bajden nije bio pošteđen, pošto ga je "napala" jedna cikada dok se ukrcavao u predsednički avion u sredu rano ujutru, uz poruku novinarima "čuvajte se cikada!"

Entomolozi kažu da su periodične cikade vrsta insekata koja postoji samo u SAD a grupa koja se pojavila prošlog meseca zove se "leglo X" (Brood X). Dok postoje brojne porodice periodičnih cikada koje se pojavljuju striktno na 13 ili 17 godina, i to različitih godina, leglo X je jedno od najvećih i najupadljivijih.

XS
SM
MD
LG