Linkovi

Cikade "odložile" let novinarima koji prate Bajdenovu posetu Evropi


Cikada na vratu predsednika Džoa Bajdena pred polazak za Britaniju, 9. juna 2021.
Cikada na vratu predsednika Džoa Bajdena pred polazak za Britaniju, 9. juna 2021.

Čarter-let novinara koji prate posetu predsednika Džozefa Bajdena Evropi odložen je najmanje pet sati u utorak uveče, pošto su cikade - veliki insekti koji su se trenutno u ogromnom broju izlegli u regionu - po svemu sudeći zapušile motore aviona.

Mediji prenose da je avion za novinare trebalo da poleti sa aerodroma Dales u Virdžiniji u utorak u 9 uveče po lokalnom vremenu. Međutim, novinarima okupljenim u obližnjem hotelu, rečeno je da je polazak odložen zbog "problema sa cikadama" i da avion neće poleteti pre 2:40 noću.

Portparolka kompanije Delta Erlajnz potvrdila je za Vašington post da su cikade unutar motora sprečile avion da poleti, zbog čega su bili potrebni novi avion i novi pilot. Još nije poznato koliko je cikada ušlo u motore i na koji način su poremetile mehanizam.

Cikade "porodice X" na svakih 17 godina izlaze ispod zemlje na istočnoj obali SAD (foto: Made Yoni/VOA).
Cikade "porodice X" na svakih 17 godina izlaze ispod zemlje na istočnoj obali SAD (foto: Made Yoni/VOA).

Vašington je među 14 država, pretežno na istočnoj obali SAD, koje periodično preplave cikade. Milijarde insekata pojavile su se prošlog meseca nakon što su 17 godina provele ispod zemlje u obliku larve, da bi zatim odbacile svoje ljušture i počele da se pare, uz snažan zvuk krila. Kada su u velikim grupama, zvuk cikada može da bude zaglušujući i čuje se kilometrima daleko.

Iako su potpuno bezopasne, ove bube su po svemu sudeći svuda i na svemu u području Vašingtona. Čak i predsednik Džo Bajden nije bio pošteđen, pošto ga je "napala" jedna cikada dok se ukrcavao u predsednički avion u sredu rano ujutru, uz poruku novinarima "čuvajte se cikada!"

Entomolozi kažu da su periodične cikade vrsta insekata koja postoji samo u SAD a grupa koja se pojavila prošlog meseca zove se "leglo X" (Brood X). Dok postoje brojne porodice periodičnih cikada koje se pojavljuju striktno na 13 ili 17 godina, i to različitih godina, leglo X je jedno od najvećih i najupadljivijih.

XS
SM
MD
LG