Linkovi

Fajzer i Bajontek obećali 2 milijarde doza vakcine siromašnim zemljama


Žena dobija Fajzerovu vakcinu protiv Kovida-19 u svom automobilu u Pilsenu u Češkoj Republici, 21. maja 2021.
Žena dobija Fajzerovu vakcinu protiv Kovida-19 u svom automobilu u Pilsenu u Češkoj Republici, 21. maja 2021.

Američki i nemački partneri Fajzer i Bajontek obećali su ukupno 2 milijarde doza svoje vakcine zemljama sa niskim ili srednjim primanjima, u okviru globalnih pokušaja da se prebrodi jaz između bogatih i siromašnih zemalja u dostupnosti vakcina.

Izvršni direktor Fajzera Albert Bourla izneo je saopštenje u ime farmaceutskih partnera na Globalnom zdravstvenom samitu u Rimu, čiji je domaćin italijanski premijer Mario Dragi.

U samitu koji je organizovan da bi se razmotrio problem nejednake dostupnosti vakcina širom sveta, učestvuju članice G-20 - grupe ekonomski najrazvijenijih država, kao i Evropska komisija.

Bourla je izjavio da će prvih milijardu doza Fajzer-Bajontek vakcine biti isporučeno ove godine a druga milijarda - 2022. Američke farmaceutske kompanije Moderna i Džonson i Džonson takođe su obećale da će donirati 200.000 i 100.000 doza.

Evropska unija obećala je "najmanje" 100 miliona doza.

Domaćin samita Dragi nazvao je sve donacije "značajnim i izuzetnim". Otvarajući samit - kome mnogi učesnici prisustvuju virtuelno - Dragi je primetio da od skoro 1,5 milijardi doza vakcine koje su podeljene u više od 180 zemalja širom sveta, samo 0,3% je podeljeno u zemljama sa niskim primanjima, dok je 85% vakcina otišlo najbogatijim zemljama sveta.

Od početka pandemije, generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus upozorio je na pojavu koju je nazvao "nacionalizmom vakcina", kada najbogatije zemlje nagomilavaju vakcine dok siromašne zemlje ostaju bez njih. On je istakao da pandemija neće biti gotova dok svaka nacija ne bude vakcinisana.

Svetska zdravstvena organizacija upravlja međunarodnom kooperativom za vakcine - programom Kovaks, koji dostavlja vakcine siromašnim zemljama sveta.

XS
SM
MD
LG