Linkovi

Putin potpisao izlazak Rusije iz Sporazuma o otvorenom nebu


Rusija je Putinovim potpisom formalizovala najavu da će izaći iz Sporazuma, datu pre nekoliko meseci
Rusija je Putinovim potpisom formalizovala najavu da će izaći iz Sporazuma, datu pre nekoliko meseci

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon po kojem se formalizuje izlazak Moskve iz Sporazuma o otvorenom nebu, kojim se dozvoljavaju letovi nenaroužanih letelica iznad zemalja potpisnica.

Očekivanja Rusije su da se o novom paktu razgovara na samitu Putina i američkog predsednika Džoa Bajdena u Ženevi.

Ali, Bajdenova administracija je obavestila Rusiju u maju da neće produžavati sporazum koji je Trampova administracija napustila prošle godine.

Kremlj je saopštio da je odluka SAD da se povuku iz sporazuma "uzdrmala ravnotežu interesa" među zemljama potpisnicama i da je podstakla i Rusiju da izađe iz sporazuma.

"To je nanelo ozbiljnu štetu važnosti sporazuma, kao i poverenju i transparentnosti, a ugrozilo je i nacionalnu bezbednost Rusije", piše u saopštenju Kremlja.

Moskva se nadala da će Bajden preinačiti odluku svog prethodnika, ali Bajdenova administracija to odbija da učini i optužuje Rusiju da krši sporazum, što Moskva poriče. U januaru je Rusija objavila plan da izađe iz sporazuma, a vlada je proteklog meseca parlamentu podnela takav predlog na glasanje.

Ruski zvaničnici kažu da žale zbog odluke SAD da se ponovo ne priključi sporazumu i ocenjuju da je posredi "politička greška" koja ne doprinosi kontroli naoružanja.

XS
SM
MD
LG