Linkovi

Bajden doputovao u Evropu na susrete sa saveznicima i Putinom


Predsednik Džo Bajden i prva dama Džil Bajden silaze iz predsedničkog aviona u Mildenholu u Engleskoj, pred samit G7 u Kornvolu, 9. juna 2021.

Predsednik Džo Bajden doputovao je u Evropu, u svoju prvu posetu inostranstvu na položaju američkog lidera. Održaće razgovore na visokom nivou sa drugim zapadnim šefovima država pre nego što se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom na samitu u Ženevi.

Ukrcavajući se u predsednički avion, Bajden je novinarima rekao da su, za njega, ciljevi posete jačanje veza sa saveznicima, dok se ujedno "Putinu i Kini stavlja na znanje da su Evropa i SAD snažno jedna uz drugu."

Bajden je takođe rekao da će objaviti novu strategiju vakcinacije svetskih zemalja od koronavirusa. SAD su vakcinisale više od polovine odraslih stanovnika ali siromašne zemlje u Africi i drugim delovima daleko zaostaju po stopi vakcinisanih.

Pred Bajdenov polazak za Britaniju, Bela kuća je saopštila da će njegova poseta "jasno ukazati na američku posvećenost okupljanju svetskih demokratija i njihovom udruživanju kako bi se formulisala pravila odnosa u 21. veku, branile naše vrednosti i rešavali najveći svetski izazovi."

Bajden se u četvrtak sastaje sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom pre nego što krene na samit vodećih industrijalizovanih zemalja G-7 u Kornvolu u Britaniji koji traje od petka do nedelje.

On i prva dama Džil Bajden u nedelju se sastaju sa kraljicom Elizabetom II u Vindzorskom zamku pre nego što se, u ponedeljak, uputi na NATO samit u Briselu.

U prestonici Belgije, Bajden će održati odvojene razgovore sa turskim premijerom Redžepom Tajipom Erdoganom, NATO saveznikom koji je razljutio Vašington svojim stavom pri kupovini ruskog odbrambenog sistema koji nije kompatibilan sa NATO.

U utorak, Bajden se sastaje sa belgijskim kraljom Filipom i premijerom Aleksandrom de Kruom, a prisustvuje i samitu SAD-EU.

U sredu, u Ženevi, Bajden ima susret sa predsednikom Švajcarske Gijem Parmelinom, pre potencijalno napetog samita sa Putinom - što je prvi put da se dvojica lidera sastaju licem u lice od kad je Bajden postao predsednik.

Atmosfera uoči američko-ruskog samita
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00

Bajden kaže da se nada da će tokom posete predstaviti drugačije lice Sjedinjenih Država od bivšeg predsednika Donalda Trampa, koji je često tvrdio da NATO saveznici ne daju dovoljan doprinos da podrže 70 godina stari vojni zapadni vojni savez.

Bela kuća je najavila da će Bajden afirmisati podršku SAD NATO-u, transatlantskoj bezbednosti i kolektivnoj odbrani.

Na samitu G-7, Bela kuća je saopštila da će Bajden "potvrditi našu predanost multilateralizmu, raditi na unapređenju ključnih američkih političkih prioriteta u javnom zdravlju i demonstrirati solidarnost i zajedničke vrednosti među velikim demokratijama."

Sastanak sa Putinom

Bajdenovi odnosi sa Putinom su već zategnuti.

Tramp je smatrao da Putin ne snosi krivicu kada je reč o tvrdnjama da se Rusija mešala u predsedničke izbore 2016. godine da pomogne Trampovoj izbornoj pobedi.

Džo Bajden, tada potpredsednik SAD, sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom 10. juna 2011. u Moskvi.
Džo Bajden, tada potpredsednik SAD, sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom 10. juna 2011. u Moskvi.

Za razliku od toga, u jednom od prvih telefonskih razgovora sa Putinom, Bajden je otvoreno rekao ruskom lideru da SAD smatraju Kremlj odgovornim za mešanje u izbore, veliki sajbernapad na agencije američke vlade i trovanje Putinovog protivnika Alekseja Navalnog. Obe zemlje su proterale neke od diplomata druge strane iz Moskve i Vašingtona.

U televizijskom intervjuu, Bajden je rekao da Putina smatra "ubicom", što je tvrdnja koju je Bajden brzo okrenuo protiv SAD, podsećajući na masakr nad američkim Indijancima prilikom naseljavanja Amerike u 18. veku, i smrtonosne zloupotrebe manjina kroz američku istoriju.

Stiv Herman je doprineo pisanju ovog izveštaja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG