Linkovi

Entoni Fauči: Ako se države ogluše o faze otvaranja posledice bi mogle biti ozbiljne


Entoni Fauči, vodeći američki epidemiološki stručnjak, tokom telekonferencijskog pretresa u Komitetu za zdravstvo, obrazovanje, rad i penzije američkog Senata posvećenom reakciji Sjedinjenih Država na pandemiju Kovida 19. (Win McNamee/Pool via REUTERS)
Entoni Fauči, vodeći američki epidemiološki stručnjak, tokom telekonferencijskog pretresa u Komitetu za zdravstvo, obrazovanje, rad i penzije američkog Senata posvećenom reakciji Sjedinjenih Država na pandemiju Kovida 19. (Win McNamee/Pool via REUTERS)

"Ukoliko se države ogluše o sugerisane faze otvaranja - posledice bi mogle biti ozbiljne", poručio je Entoni Fauči, član tima Bele kuće za borbu protiv koronavirusa i vodeći američki epidemiološki stručnjak, u odgovoru na pitanje senatorke Peti Marej tokom pretresa u Komitetu za zdravstvo, obrazovanje, rad i penzije američkog Senata posvećenom reakciji Sjedinjenih Država na pandemiju Kovida 19.

"U zavisnosti od širenja ili suzbijanja epidemije u konkretnom području, državi ili gradu, određuju se brzina i razmere ponovnog otvaranja. Zabrinut sam ukoliko ukoliko se dogodi situacija u kojoj nije zabeleženo dvonedeljno očekivano opadanje broja slučajeva - što omogućava ulazak u Fazu 1", rekao je američki epidemiolog tokom pretresa u Senatu.

"Ukoliko bi pojedini gradovi ili države preskočile te fazne barijere, prerano se otvorili, bez mogućnost da reaguju - mogu se stvoriti uslovi za povratak epidemije", rekao je Entoni Fauči.

Osim Faučija, pretresu koji je organizovan kao virtuelna konferencija pošto je četvoro učesnika u samoizolaciji usled kontakta sa službenikom Bele kuće pozitivno testiranim na koronavirus, prisustvovali su Robert Redfild, direktor Centara za kontrolu zaraznih bolesti (CDC), Stiven Han, predstavnik Uprave za hranu i lekove, Bret Giroir, pomoćnik državnog sekretara za zdravstvo, kao i senatori - članovi Komiteta za zdravstvo, obrazovanje, rad i penzije.

Entoni Fauči rekao je tokom pretresa da virus nije pod kontrolom.

"Trenutno, zavisi šta trenutno smatramo pod suzbijanjem. Virus nije u potpunosti pod kontrolom. Posmatrajući dinamiku pojave novih slučajeva - brojevi opadaju. Tako da se krećemo u pravom smeru - ali to ne znači da u bilo kom smislu epidemiju držimo pod kontrolom", istakao je američki stručnjak.

Direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti rekao je da se trenutno ispituje više rešenja za vakcinu ukazavši da se na taj način povećava šansa za uspeh – što bi doprinelo dostupnosi vakcine na globalnom nivou.

"Nacionalni institut za zdravlje usredsređen je na razvoj bezbednih i efikasnih vakcina i terapija protiv koronavirusa i dijagnostičkih testova", rekao je u pripremljenom izlaganju u Komitetu za zdravstvo, obrazovanje, rad i penzije američkog Senata, Entoni Fauči, član tima Bele kuće za borbu protiv koronavirusa i vodeći američki epidemiološki stručnjak.

"Nadamo se da će naši napori u istraživanjima - uz napore uložene u sistemu javnog zdravlja, brzo okončati teško iskušenje kroz koje prolazimo", rekao je doktor Fauči.

"Ti napori poboljšaće našu reakciju na pandemiju i doprineti našoj pripremljenosti za sledeći, neizbežni, novi talas bolesti. Nadamo se da će naši napori u istraživanjima - uz napore uložene u sistemu javnog zdravlja, brzo okončati teško iskušenje kroz koje prolazimo", rekao je doktor Fauči.

"Međutim", ukazao je Fauči, "nema garancija da bi vakcina mogla biti efikasna".

Bret Giroir, pomoćnik državnog sekretara za zdravstvo, ukazao je da je u Sjedinjenim Državama testirano više od devet miliona ljudi - što je, kako je rekao, više od broja testiranih građana u bilo kojoj drugoj državi.

"To je i dvostruko više nego što je iznosio broj testiranih u Južnoj Koreji - državi koja važi za uzor borbe sa pandemijom", rekao je tokom izlaganja Giroir.

On je rekao da očekuje da će do rane jeseni u Sjedinjenim Državama dnevno moći da bude testirano između 40 i 50 miliona građana mesečno.

Na značaj dostupnosti testova ukazao je Robert Redfild - direktor Centara za kontrolu zaraznih bolesti.

"Potrebno je da SAD raspolažu sa dovoljno kapaciteta za testiranje na koronavirus - pre nego što počne popuštanje restriktivnih mera. Brzo i široko dostupno testiranje je najvažnije za ponovno otvaranje Amerike", rekao je Redfild u obraćanju.

On je istakao da je praćenje kontakata sa obolelim osobama ključno za prevenciju prenošenja virusa.

Telekonferencijski pretres u Komitetu za zdravstvo, obrazovanje, rad i penzije američkog Senata posvećen reakciji Sjedinjenih Država na pandemiju Kovida 19.
Telekonferencijski pretres u Komitetu za zdravstvo, obrazovanje, rad i penzije američkog Senata posvećen reakciji Sjedinjenih Država na pandemiju Kovida 19.

Stiven Han, predstavnik Uprave za hranu i lekove, rekao je da je organizacija koju predvodi izdala nekoliko hitnih odobrenja za upotrebu testova na koronavirus i da će nastaviti sa praksom njihove provere.

"Kontrolišemo da li se na tržištu pojavljuju lažni testovi i preduzimamo mere za zaštitu javnog zdravlja", rekao je Han. Prema njegovim rečima, zvaničnici rade na tome da javnosti pruže informacije o testovima koji su proveravani.

Rizici pojave nove pandemije

Američki zdravstveni zvaničnici poslednjih nedelja upozoravaju da bi ublažavanje mera koje podrazumevaju ostanak u domovima i prerano otvaranje poslova moglo doprineti razbuktavanju pandemije koronavirusa – što bi moglo ugroziti javno zdravlje i ugroziti nastojanja administracije predsednika Donalda Trampa da obnovi ekonomske aktivnosti u državi.

Plan Bele kuće sadrži preporuke koje obuhvataju značaj pada broja pozitivno testiranih građana, trend smanjivanja potvrđenih slučajeva u dvonedeljnom intervalu, kao i sisteme pronalaženja osoba koje su bile u kontaktu sa obolelima.

Prema podacima Univerziteta Džons Hopkins, ukupan broj obolelih od koronavirusa u Sjedinjenim Državama iznosi 1.347.936. Prema istom izvoru – preminulo je 80.684 građana.

XS
SM
MD
LG