Linkovi

Koronavirus i popuštanje mera: Nepoznanice za građane širom sveta


Šišanje u frizerskom salonu u Francuskoj pod novim okonostima (Foto: REUTERS/Stephane Mahe)
Šišanje u frizerskom salonu u Francuskoj pod novim okonostima (Foto: REUTERS/Stephane Mahe)

Plastične pregrade u lokalima i milioni maski na licima – svakodnevica je miliona građana širom sveta u danu u kom države, pogođene globalnom pandemijom koronavirusa pokušavaju da se vrate redovnijem načinu života, nakon primene striktnih mera suzbijanja Kovida 19.

Francuska i Belgija popuštaju mere blokade, u Holandiji deca se vraćaju redovnoj nastavi – u Španiji je građanima dozvoljeno odlazak u restoranske baste.

Sve te države nastoje da pokrenu svoje posrnule ekonomije u nadi da će izbeći drugi talas pandemije koronavirusa, objavila je Asošijeted pres.

Najznačajnija mera koja se primenjuje je društveno distanciranje – međutim nije potpuno jasno kako će se primenjivati u javnom prevozu i u školama.

Strahovanja od novih žarišta

U Nemačkoj, Vuhanu, u Kini, kao i u Južnoj Koreji postoje bojazni o potencijalnom širenju infekcije – pošto se Kovid 19 pojavio u jednoj fabrici mesa, zatim gradu u kome su zabeleženi prvi slučajevi virusa u svetu, i u Južnoj Koreji gde je zabeleženo da je jedan posetilac noćnog kluba povezan sa 85 novih slučajeva zaraze.

Građanima Francuske – za izlazak iz domova u ponedeljak nisu bile potrebne posebne dozvole. Bilo je gužvi na nekoliko stanica pariske podzemne železnice, koje su bile epicentar zaraze virusom u tom gradu, ali izostale su saobraćajne gužve. Takođe, svega polovina lokala bila je otvorena duž poznate Avenije Šanzelize.

Frizeri su tokom prethodnog vikenda održavali probe ponovnog otvaranja svojih lokala – planirajući da naplate jednokratnu naknadu za upotrebu zaštitne opreme mušterijama

“Friziranje bez zakazivanja će biti prošlost”, rekla je za Asošijeted pres Brižit Lost koja očekuje da će joj se broj mušterija prepoloviti.

Blizu polovine od 47 miliona građana Španije ponedeljak provodi u režimu ublaženih državnih mera suzbijanja pandemije – uz mogućnost da se socijalizuju, odlaze u manje prodavnice i odlaze u restorane i barove otvorenog tipa. Međutim, najveći gradovi Madrid i Barselona ostali su pri primeni striktnijih mera u borbi protiv Kovida 19.

U Grčkoj – Asošijeted pres razgovarao je sa Smaragdom Petridou koja je bila u kupovini kozmetičkih proizvoda.

"Ne plašim se da uđem u local ako se poštuju mere zaštite. Kupovaćemo, šta drugo da radimo? I prodavnicama je važno da prežive”, zaključuje ta građanka Grčke.

Život sa virusom

U Nemačkoj su ponovo otvorene teretane. Međutim, nemačke, ali i francuske vlasti objavile su da će povećanje broja obolelih na dnevnom nivou uzrokovati pooštravanje mera

"Moraćemo da naučimo da živimo s virusom", rekao je ministar zdravlja Olivije Veran.

Južnokorejske vlasti već su reagovale oštrije – odloživši nastavak prekinute školske godine i uvele ograničenje za noćne klubove i barove. Trenutno pokušavaju da pronađu 5.500 građana koji su tokom vikenda posetili seulski kvart za zabavu. To čine proverom transakcija kreditnih kartica, podataka sa mobilnih telefona i snimaka sigurnosnih kamera.

Od "Ostani kod kuće" do "Budi na oprezu"

U Velikoj Britaniji, premijer Boris Džonson, jedan od svetskih državnika koji je preboleo koronavirus, najavio je neznatno ublažavanje restriktivnih mera – pozvavši istovremeno građane da ne ugroze ostvareni napredak u borbi protiv pandemije. Deo građana je delimično zbunjen – od kada su britanske vlasti izmenile slogan koji je glasio „Ostani kod kuće“, u “Budi na oprezu”. Škotska, Vels i Severna Irska zadržale su prethodni moto.

Britanski premijer je rekao da bi u tekućoj nedelie građane koji svoje poslove ne mogu da obavljaju od kuće, kako se izrazio, trebalo aktivno podsticati da odlaze na svoja radna mesta. Takođe, Džonson je rekao da bi cilj trebalo da bude da se škole i prodavnice otvore 1. juna – ukoliko postoji mogućnost držanja broja obolelih pod kontrolom.

„Neće nas pokretati puka nada ili ekonomska potreba“, obećao je Džonson. „Navodiće nas nauka”, ukazaoje britanski premijer.

Međutim, kako je zabeležio Asošijeted pres, na londonskoj železničkoj stanici Vaterlo nisu baš svi građani ubeđeni u to.

„Nervozan sam zbog povratka. Imam porodicu koja je od samog početka pandemije u izolaciji. Strahujem da sada rizikujem”, rekao je Piter Osu, radnik na gradilištu.

U Indiji je, u ponedeljak, zabeležen najaveći dnevni porast broja novoobolelih – i to u danu kada je najavljena obnova železničkog saobraćaja. Posledice striktnih mera u toj zemlji najviše su se odrazile na radnike-migrante i njihove porodice.

U svetu, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins, ukupan broj obolelih od koronavorusa iznosi 4.132.365. Prema istom izvoru – širom sveta preminulo je 283.387 ljudi.

XS
SM
MD
LG