Linkovi

Četiri i po miliona građana Italije vratilo se na posao


U Italiji su otvoreni barovi i restorani koji mogu prodavati hranu i piće za poneti (Foto: Reuters)
U Italiji su otvoreni barovi i restorani koji mogu prodavati hranu i piće za poneti (Foto: Reuters)

Države sveta počele su ublažavanje mera uvedenih zbog suzbijanja pandemije koronavirusa – u nameri da pokrenu svoje ekonomije.

Italija, jedna od najpogođenijih država globalnom pandemijom počela je sa ublažavanjem mera blokade. Oko četiri i po miliona građana te zemlje vraća se na posao posle skoro dva meseca provedenih u svojim domovima.

„Dobro je vratiti se, ali svet se potpuno promenio“, rekao je Đanluka Martući, otvarajući skladište namirnica svog ugostiteljskog objekta u Rimu, agenciji Rojters.

"Vlada je do sada bila veoma mudra, ali brinem se da ćemo možda prerano započeti ... Ne znam da li bi zemlja mogla da preživi drugi talas”, ističe Martući.

Španija, Nigerija, Azerbejdžan, Malezija, Izrael, Tunis i Liban takođe počele ublažavanje ograničenja – otvarajući fabrike, gradilišta, parkove, frizerske salone i biblioteke.

Odluke o ublažavanju mera države širom sveta su donele pošto je dnevna stopa potvrđenih slučajeva Kovida 19 sa oko 13 odsto sredinom marta – opala na 2-3 procenta, objavio je Rojters.

Ukupan broj obolelih širom sveta, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins, premašio je 3.5 miliona. Taj broj bi, međutim, mogao biti veći zbog blagih simptoma koje ta bolest ima kod dela obolelih – ali i činjenice da deo država vodi evidenciju isključivo o preminulima.

„Potrebno je da i dalje budemo skeptični prema u brojkama koje pristižu“, izjavio je agenciji Rojters Piter Kolinjon, epidemiolog i mikrobiolog bolnice u Kanberi.

"Lako bi se moglo dogoditi drugi ili treći talas jer mnoga mestima još nije razvijen imunitet na bolest”, kaže Kolinjon – koji podvlači da je za to potrebno da se oko 60 odsto svetske populacije oporavi od koronavirusa.

Usled zabrinutosti zbog mogućnosti naknadnih udara pandemije većina država odlučila se na postepeno ukidanje restriktivnih mera.

U Italiji, državi koja je imala skoro 29.000 žrtava posledica Kovida 19, pokrenute su fabričke proizvodne linije, otvoreni su parkovi, a članovima familija odobreni su susreti.

Međutim, građanima je sugerisano da ne borave u društvu, dok će većina prodavnica biti zatvorena do 18. Restorani i barovi mogu prodavati hranu i piće za poneti dok će škole, bioskopi i pozorišta ostati zatvoreni za neodređeno vreme.

Državni zvaničnici naglašavaju da ublažavanje mera ne znači da građani treba da smanje mere zaštite i opreza primenjivanih zbog koronavirusa.

Đuzepe Konte, italijanski premijer, upozorio je da je zemlja i dalje, kako se izrazio u punom naletu pandemije. Konte je magazine La Stampa rekao da se ublažavanje mera ne sme posmatrati kao signal da je država slobodna.

Međunarodni monetarni fond (MMF) objavio je u nedavnom izveštaju da će svetska ekonomija zabeležiti gubitak od tri odsto tokom 2020. godine uzrokovan pandemijom koronavirusa – što je najveći zabeleženi pad još od Velike depresije tridesetih godina dvadesetog veka, objavio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

MMF je u Svetskom ekonomskom pregledu za 2020. godinu, izveštaju koji objavljuje dva puta godišnje, predvideo delimični oporavak u narednoj 2021. uz napomenu da se te prognoze ne mogu prihvatati sa potpunom sigurnošću i da bi razvoj situacije mogao biti mnogo lošiji – u zavisnosti od toka pandemije.

XS
SM
MD
LG