Linkovi

Izveštaj SAD: Kina krila ozbiljnost pandemije da bi gomilala medicinske zalihe


Policajci na trgu Tjenanmen u Pekingu
Policajci na trgu Tjenanmen u Pekingu

Američki zvaničnici veruju da je Kina zataškala obim epidemije koronavirusa i koliko je bolest zarazna da bi napravila medicinske zalihe potrebne da se odgovori na krizu, pokazuju obaveštajna dokumenta, a prenosi agencija Asošijeted pres.

Kineski lideri su "namerno prikrili ozbiljnost" pandemije od ostatka sveta početkom januara, navodi se u obaveštajnom izveštaju američkog Sekretarijata za unutrašnju bezbednost na četiri strane, datiran od prvog maja, u koji je AP imao uvid.

Izveštaj je objavljen u trenutku kada Trampova administracija zaoštrava kritiku Kine, dok je državni sekretar Majk Pompeo u nedelju rekao da je ta zemlja odgovorna za širenje bolesti i da zbog toga mora da odgovara.

Međutim, politički protivnici predsednika Donalda Trampa optužuju ga da napada Kinu da bi skrenuo pažnju sa, kako smatraju, sporog i neadekvatnog odgovora svoje administracije na širenje koronavirusa.

U analizi Sekretarijata za unutrašnju bezbednost, koja nije označena kao poverljiva već "samo za zvaničnu upotrebu" Kina se optužuje da je povećala uvoz i smanjila izvoz medicinskih zaliha, dok je istovremeno umanjivala ozbiljnost koronavirusa.

To je, kako se navodi, pokušala da zataška tako što je "demantovala da postoje ograničenja na izvoz i odlagala objavljivanje trgovinskih podataka".

U izveštaju se tvrdi da je Kina veći deo januara odlagala da informiše Svetsku zdravstvenu organizaciju da je koronavirus "zarazan" da bi mogla da naruči medicinske zalihe iz inostranstva, te da se naglo povećao uvoz maski, hirurških mantila i rukavica.

Kina je o epidemiji informisala SZO 31. decembra. Američke Centre za kontrolu i prevenciju bolesti je kontaktirala 3. januara, a a patogen je javno identifikovala kao novi koronavirus 8. januara, prenosi AP.

Kineski zvaničnici ućutkivali su lekare koji su u početku upozoravali na virus i više puta pokušavali da umanje pretnju od epidemije. Međutim, mnogi propusti kineske vlade, su po svemu sudeći, rezultat birokratskih prepreka, oštre kontrole protoka informacija i oklevanja zvaničnika da izveste o lošim vestima. Nema javnih dokaza koji bi sugerisali da je postojala zavera da se kupuju svetske medicinske zalihe.

Predsednik Tramp je u nedelju na Tviteru kritikovao američke obaveštajne zvaničnike što ranije nisu stavili do znanja koliko bi epidemija koronavirusa mogla da bude opasna. Sam Tramp je na meti kritika da nije reagovao na vreme uprkos ranim upozorenjima obaveštajne zajednice i drugih o potencijalnim posledicama širenja koronavirusa.

Obaveštajci su me upravo izvestili da sam u bio u pravu i da pitanje koronavirusa nisu pokretali do kraja januara, upravo pre nego što sam Kini zabranio pristup SAD. A o virusu su govorili na način koji nije bio preteći, već samo činjeničan", tvitovao je Tramp ne iznoseći više detalja.

Tramp je prethodno spekulisao da je kornavirus potekao iz Kine zbog "neke užasne greške". Američke obaveštajne agencije još ispituju ideju predsednika i njegovih savetnika da je pandemija možda rezultat nesreće u laboratoriji u kineskom gradu Vuhanu.

Pompeo je u nedelju za televiziju Ej-Bi-Si rekao da nema razloga da veruje da je virus namerno širen, ali je dodao: "Podsetiću vas da Kina ima istoriju širenja zaraza u sveta i laboratorija sa niskim standardima".

“Ovo nije prvi put da je svet izložen virusima zbog problema u kineskoj laboratoriji. Dok obaveštajna zajednica radi svoj posao, mogu da vam kažem da postoje značajni dokazi da je ovo došlo iz laboratorije u Vuhanu", rekao je Pompeo.

Kineski zvanični dnevni list Global tajms u ponedeljak je optužio Pompea da iznosi "neosnovane optužbe" protiv Pekinga.

Populistički tabloid, koji izdaje glasilo vladajuće Komunističke stranke "People’s Daily" ističe da su Pompeove tvrdnje politički motivisan pokušaj da se očuva predsednički mandat Donalda Trampa i skrene pažnja sa propusta njegove administracije u rešavanju krize.

Pompeo je prethodnih nedelja glavna meta Global tajmsa koji ga optužuje za "zle namere" zbog toga što optužuje Kinu da je izazvala pandemiju.

Peking je više puta odbacio američke optužbe da je kriv za pandemiju i istovremeno ukazao na, kako navodi, brojne propuste američkih zvaničnika u borbi protiv Kovida 19.

XS
SM
MD
LG