Linkovi

Tramp: Fauči svedoči u Senatu, SAD će objaviti izveštaj o poreklu koronavirusa


Glavni američki ekspert za zarazne bolesti Entoni Fauči i predsednik SAD Donald Tramp na brifingu u Beloj kući
Glavni američki ekspert za zarazne bolesti Entoni Fauči i predsednik SAD Donald Tramp na brifingu u Beloj kući

Predsednik Donald Tramp rekao je u utorak da će glavni zdravstveni zvaničnik Entoni Fauči svedočiti naredne nedelje u Senatu, na pretresu o odgovoru zemlje na koronavirus, ali da nije mogao da svedoči u Predstavničkom domu, u kojem većinu imaju demokrate.

Tramp je u obraćanju novinarima u Beloj kući branio odluku da spreči Faučija, koji je glavni ekspert za zarazne bolesti, da svedoči u donjem domu Kongresa i optužio demokrate da pokušavaju da mu "smeste", da ga mrze i da žele da pobede na predsedničkim izborima u novembru.

"Predstavnički dom je nameštaljka. Predstavnički dom je grupa ljudi koji mrze Trampa. U odbore su stavili sve koji mrze Trampa. Predstavnički dom bi trebalo da se srami, demokrate bi trebalo da se srame zato što ne žele da uspijemo. Žele da budemo nesupešni da bi pobedili na izborima, na kojima ne mogu da pobede", rekao je Tramp.

Fauči, koji je na čelu Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, trebalo bi da 12. maja svedoči pred senatskim Odborom za zdravstvo, obrazovanje, rad i penzije, uz ostale visoke američke zdravstvene zvaničnike - među kojima su komesar Uprave za hranu i lekove Stiven Han i direktor Centara za kontrolu i prevenciju bolesti Robert Redfild.

Od Faučija je traženo da 6. maja svedoči u pododboru Predstavničkog doma koji nadzire zdravstvene programe, ali je Bela kuća saopštila da bi njegovo svedočenje bilo "kontraproduktivno".

Tramp najavljuje izveštaj o poreklu virusa

Predsednik Tramp je u utorak pozvao i Kinu da bude transparenta o tome šta zna o poreklu koronavirusa, koji se prvobitno pojavio u Vuhanu. Tramp je najavio da će Sjedinjene Države objaviti svoj izveštaj o poreklu koronavirusa, ali nije rekao kada.

Američki predsednik, koji je u početku hvalio Kinu zbog odgovora na epidemiju a posle počeo da je optužuje za širenje virusa, rekao je da nije razgovarao sa kineskim predsednikom Ši Đinpingom.

"Želimo da budu transparentni. Želimo da saznamo šta se dogodilo da se nikada ne bi ponovilo", rekao je Tramp.

Državni sekretar Majk Pompeo rekao je u nedelju za televiziju Ej-Bi-Si da postoje "značajni dokazi" da je koronavirus potekao iz kineske laboratorije, ali nije osporio izveštaj američkih obaveštajnih agencija da Kovid 19 nije veštački proizveden.

Laboratorija u Vuhanu je odbacila te optužbe. Većina eksperata veruje da je virus potekao sa pijace u tom gradu i da je prenesen sa životinja na ljude.

XS
SM
MD
LG