Linkovi

Redak sindrom otkriven kod 15 dece u Njujorku zaražene koronavirusom


Žena namešta detetu zaštitnu masku dok čekaju da budu testirani na Kovid-19 U Njujorku, 23. aprila 2020.
Žena namešta detetu zaštitnu masku dok čekaju da budu testirani na Kovid-19 U Njujorku, 23. aprila 2020.

Pojedina deca zaražena koronavirusom uz to su razvila redak sindrom poznat pod nazivom Kavasakijeva bolest, saopštila je komesarka za zdravstvo grada Njujorka.

“Generalno, ako se to stanje otkrije rano, postoji tretman i obično nema dugoročnih posledica", rekla je komesarka Ogziris Barbot novinarima. "Međutim, ukoliko se sindrom ne identifikuje rano, može biti dugoročnih posledica, koje su najčešće povezane sa već postojećim srčanim problemima."

Gradski sekretarijat za zdravstvo saopštio je da je 15 dece uzrasta između dve i 15 godina hospitalizovano sa Kavasakijevim sindromom u protekle dve nedelje. Četvoro je testirano pozitivno na Kovid-19, bolest koju izaziva koronavirus. Jedanaestoro drugih je testirano negativno, ali je šestoro bilo pozitivno na antitela za Kovida-19, što pokazuje da su ranije bila zaražena virusom. Petoro dece lekari su morali da stave na respiratore ali je svih 15 preživelo.

Barbo je izjavila da je mali broj slučajeva takođe prijavljen u Filadelfiji i Bostonu. Lekari u Britaniji su takođe dokumentovali simptome Kavasakijevog sindroma.

“Još nismo sigurni kakve zaključke treba izvući", izjavila je njujorška komesarka za zdravstvo. "I dalje svakog dana učimo kako se Kovid-19 ponaša, ne samo sa stanovišta javnog zdravlja već i sa kliničkog aspekta."

Simptomi koje treba pratiti

Barbo je izjavila da simptomi uključuju visoku temperaturu kod deteta koja traje nekoliko dana, crvenilo očiju, osip, bol u stomaku, oticanje šaka i stopala, kao i pojavu intenzivno crvene boje na jeziku i usnama, kada jezik otekne i liči na jagodu po boji i strukturi. Kavasakijeva bolest se obično leči imunoglobulinom i aspirinom.

Deca najčešće imaju blage simptome Kovida-19 ali je bilo i težih, pa i nekoliko smrtnih slučajeva u Sjedinjenim Državama.

Građani Njujorka odmaraju se u Central parku 2. maja 2020.
Građani Njujorka odmaraju se u Central parku 2. maja 2020.

Barbo kaže da se ovaj tip virusa u Njujorku ponaša nešto drugačije od onog u Kini. "Zato vidimo decu sa Kavasakijevim i sindromom sličnom Kavasakiju", izjavila je. Pozvala je roditelje da pomno prate simptome i obrate se svom pedijatru ako primete bilo kakve znake bolesti. Takođe je rekla da se od lekara traži da prijave sekretarijatu za zdravstvo kada vide atipične pojave jer to pomaže zdravstvenim vlastima da razumeju na koji način virus pogađa grad.

Na pitanje da li će novo otkriće uticati na otvaranje škola u Njujorku u septembru, gradonačelnik Bil de Blazio izjavio je da je njegov pristup "bezbednost na prvom mestu" i da će svi konkretni izazovi biti deo ukupne strategije otvaranja grada.

XS
SM
MD
LG