Linkovi

Troje dece u Njujorku umrlo od sindroma povezanog sa Kovidom 19


Koronavirus ispod mikroskopa, snimak Nacionalnih instituta za zdravlje

Troje dece u Njujorku preminulo je od retkog inflamatornog sindroma za koji se veruje da je povezan sa novim koronavirusom, saopštio je guverner Endru Kuomo u subotu. To je pokazatelj da i sasvim maloj deci preti opasnost zbog pandemije.

Kuomo je u petak saopštio smrt jednog petogodišnjaka, povezanu sa koronavirusom, i sindromom koji ima iste simptoke kao toksički šok i Kavasakijeva bolest. To je bila prva poznata žrtva ove retke bolesti u Njujorku. Na dnevnom brifingu u subotu, guverner je rekao da je ista bolest sada odnela život najmanje tri mlade osobe širom države Njujork. Nije naveo detalje o njihovom uzrastu ili okolnostima smrti.

Kuomo je, ipak, rekao da ga sve više brine da taj sindrom predstavlja novi rizik za decu, za koju se do sada verovatlo da su uglavnom imuna na teže oblike Kovida-19, respiratorne bolesti koju izaziva koronavirus.

Kako je naveo, zdravstveni zvaničnici u toj državi analiziraju 73 slučaja gde su deca izložena Kovidu-19 takođe ispoljavala simptome tog sindroma, koji uključuje zapaljenje krvnih sudova što, zatim, dovodi do srčanih problema. Kuomo je rekao da su deca testirana pozitivna na Kovid-19 ili antitela ali da to "nisu bili simptomi koje su ispoljili kada su došli u bolnički sistem."

Guverner je rekao da su nove informacije "veoma uznemirujuće" jer su ljudi živeli u uverenju da deci ne preti rizik od koronavirusa.

"Nismo sigurni da je to i dalje činjenica", kaže Kuomo. "Moguće je da se ovo odvijalo nekoliko nedelja ali nije dijagnostikovano kao da je povezano sa Kovidom."

Stanovnici Sanset parka u Bruklinu, četvrti sa jednom od najvećih meksičkih i hispanskih zajednica u Njujorku, čekaju u redu ispred jedne prodavnice, 5. maja 2020.
Stanovnici Sanset parka u Bruklinu, četvrti sa jednom od najvećih meksičkih i hispanskih zajednica u Njujorku, čekaju u redu ispred jedne prodavnice, 5. maja 2020.

Kuomo je rekao da se njujorški Sekretarijat za zdravstvo udružio sa Centrom za genom Njujorka i Rokfelerovim univerzitetom da razmotri da li postoji genetska osnova za sindrom, čiji su prvi slučajevi prijavljeni u Britaniji, Italiji i Španiji. Takođe, federalni Centri za kontrolu i prevenciju zatražili su od Njujorka da razvije nacionalne kriterijume za identifikaciju i odgovor na sindrom.

Sindrom ima slične simptome kao toksički šok i Kavasakijeva bolest - groznicu, osip, oticanje žlezdi i, u teškim slučajevima, inflamaciju srčanih arterija. Naučnici i dalje pokušavaju da otkriju da li je sindrom povezan sa novim koronavirusom, jer sva deca koja su ga razvila nisu testirana pozitivna na virus.

Njujork je epicentar pandemije u SAD. Više od trećine ukupnih smrtnih slučajeva u Americi (ukupno 77.313) dogodila se u toj državi, prema podacima Rojtersa. Kuomo je saopštio da je od Kovida-19 u petak preminulo 226 Njujorčana, što je više nego dan ranije ali manje od polovine nivoa koji je zabeležen pre dve nedelje.

Na odvojenom brifingu, guverner Nju Džersija Pol Marfi saopštio je da je još 166 stanovnika njegove države umrlo u protekla 24 sata od Kovida-19 što znači da je ukupni broj smrtnih slučajeva veći od 9.100.

XS
SM
MD
LG