Linkovi

Zaražene dve osobe u Trampovom i Pensovom timu


Predsednik SAD Donald Tramp i potpredsednik Majk Pens (Foto: Rojters/Jonathan Ernst)
Predsednik SAD Donald Tramp i potpredsednik Majk Pens (Foto: Rojters/Jonathan Ernst)

Bela kuća pravda mere koje je preduzela da zaštiti predsednika Donalda Trampa i potpredsednika Majka Pensa, dok je još jedan radnik Bele kuće testiran pozitivno na koronavirus, čime je i postavljeno pitanje bezbednosti najviših lidera Sjedinjenih Država.

Najnoviji slučaj zaraze je u Pensovom timu, a samo dan nakon sto je Trampov lični pomoćnik testiran pozitivno na koronavirus, isto se dogodilo sa portparolkom potpredsednika Kejti Miler, koja je ujedno i supruga jednog od najbližih Trampovih saradnika Stivena Milera.

Visoki zvaničnik administracije istakao je da Tramp i Pens nisu skoro bili u kontaktu sa zaraženom, navode medijski izveštaji. Ali oba slučaja u kratkom vremenskom roku povećala su strah da će se predsednik i potpredsednik zaraziti, pogotovo što su i Tramp i Pens ponovo počeli da idu na putovanja, iako je u Americi oko 75 hiljada ljudi preminulo od Kovida 19.

Mekeneni je istakla da je nekoliko novih mera preduzeto da se zaštite visoki zvaničnici, navodeći da Bela kuća skuplja podatke o kontaktima sa obolelima i sastavlja nove predloge za radnike koji moraju da obavljaju neophodne poslove.

"Preduzeli smo sve mere da zaštitimo predsednika".

Mekeneni je na brifingu u Beloj kući rekla novinarima da se redovno čisti i primenjuje socijalna distanca što nije bio slučaj na nekim posećenim događajima u Beloj kući.

"Učinili smo sve što doktorka (Debra) Birks i doktor (Entoni) Fauči traže", rekla je Mekeneni navodeći stručnjake tima Bele kuće za borbu protiv koronavirusa.

Tramp je ranije u petak, u intervjuu Foks njuzu u jutarnjem pogramu “Fox and Friends” upitan da li oni koji mu služe hranu, pokrivaju lice, odgovorio:

"Već su počeli".

Bela kuća takođe je uvela dnevno testiranje Trampa i Pensa, umesto nedeljnog. Obojica su negativni na koronavirus, i osećaju se zdravo, nakon što je oboleo predsednikov pomoćnik koji je inače pripadnik mornarice.

Tramp je takođe rekao Foks njuzu da nije još testiran na antitela za koronavirus, ali da će se to dogoditi uskoro. Takav test pokazuje prethodnu izloženost virusu.

Tramp i Pens i dalje ne odustaju od gustog rasporeda pojavljivanja u javnosti. Potpredsednik, koji vodi tim Bele kuće za borbu protiv koronavirusa odleteo je u petak u Ajovu da razgovara sa verskim liderima o tome kako okupljati ljude odgovorno, ali i sa snabdevačima hrane.

Kako je visoki predstavnik administracije rekao novinarima, nakon što je utvrđeno da je u Pensovom timu obolela predstavnica za medije, zaustavljeno je i odloženo poletanje potpredsednikovog aviona ranije u petak.

"Vratili smo se nazad iz predostrožnosti i ispitali sve kontakte obolele", rekao je zvaničnik, dodajući da su šestoro osoba koje su sa njom bile u kontaktu, udaljili sa leta pre nego što su poleteli. Kasnije je svih šest osoba bilo negativno na koronavirus.

Tramp je u petak bio na ceremoniji obeležavanja godišnjice kraja Drugog svetskog rata sa veteranima, a ni on, ni prva dana Melanija Tramp, veterani, niti vojni zvaničnici nisu viđeni da su nosili maske. Upitana o sigurnosti starijih učesnika, Mekeneni je rekla:

"Sami su odabrali da dođu tamo, jer su stavili svoju naciju na prvo mesto. Hteli su da budu sa svojim vrhovnim komandantom ovog istorijskog dana".

Tramp se kasnije sastao sa republikanskim članovima Kongresa u Beloj kući, gde takođe nije primećeno da su nosili maske.

"Diktatori, kraljevi, kraljice"

Zaštitne maske teško padaju Trampu i Pensu. Tramp je rekao da on ne bi nosio masku i nije nijednom viđen u javnosti da je nosi ni na nekom događaju tokom pandemije, ali je rekao reporterima da je nosio masku u poseti fabrici maski u Arizoni.

"Pošto viđam predsednike, premijere, diktatore, kraljeve, kraljice... Ne mogu da zamislim sebe sa tim, zaista ne mogu", rekao je Tramp početkom aprila, kada je Centar za prevenciju zaraznih bolesti preporučio da svi nose maske da bi se sprečilo širenje koronavirusa.

Od virusa, koji se prvo pojavio u Vuhanu u Kini, u Americi je zaraženo više od milion i 200 hiljada ljudi, a milioni su ostali bez posla kao rezultat mera za sprečavanje infekcije. Te mere su relaksirane u nekim držaama, ali mnoge i dalje preporučuju nošenje maski.

I Tramp i Pens su kritikovani jer ne nose maske, uz napomenu da tako postavljaju loš primer za Amerikance.

Pens nije nosio masku dok je posećivao pacijente u Mejo klinici u Minesoti, navodeći da se često testira. Posle je rekao da bi je stavio, navodeći da to nosi simboličnu poruku.

XS
SM
MD
LG