Linkovi

Doktor Fauči i dva člana radne grupe za Kovid-19 u samoizolaciji


Doktor Entoni Fauči, istaknuti epidemiolog i ključni član tima Bele kuće za borbu protiv koronavirusa.
Doktor Entoni Fauči, istaknuti epidemiolog i ključni član tima Bele kuće za borbu protiv koronavirusa.

Trojica ključnih američkih zvaničnika za borbu protiv koronavirusa sami su se stavili u karantin nakon što su došli u kontakt sa osobom koja je testirana pozitivna na Kovid-19, prema izjavama njihovih portparola i medijskim izveštajima.

Doktor Entoni Fauči, istaknuti član radne grupe Bele kuće za borbu protiv koronavirusa biće u, kako je navedeno, "modifikovanom karantinu", pošto je bio u kontaktu sa neimenovanom osobom iz Bele kuće koja je testirana pozitivna na Kovid-19. Faučiju preti relativno mali rizik zbog stepena izloženosti, naveo je predstavnik Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti (NIAID).

Fauči, 79-godišnji direktor NIAID-a, testiran je negativan na Kovid-19 i nastaviće da se redovno testira, saopštio je taj zvaničnik putem imejla.

Direktor Centara za kontrolu i prevenciju bolesti Robert Redfild "radiće od kuće naredne dve nedelje" nakon što je u sredu imao "izloženost niskog rizika" u susretu sa osobom u Beloj kući koja ima virus, objavio je Vašington Post u subotu, pozivajući se na njegovog portparola. Redfild ima 68 godina.

Samo nekoliko sati ranije, Uprava za hranu i lekove (FDA) saopštila je da će njen komesar Stiven Han, koji ima 60 godina, provesti dve nedelje u samoizolaciji nakon što je bio u kontaktu sa osobom testiranom pozitivnom na Kovid-19.

Svih troje zvaničnika trebalo je da svedoči u utorak pred senatskim odborom koji razmatra korake koje pojedinačne države i federalna vlada preduzimaju u otvaranju kompanija i škola, koje su zatvorene u pokušaju da se kontroliše visoko zarazni virus.

Koronavirus je posebno opasan za starije građane. Prema podacima Centara za kontrolu bolesti, osam od deset smrtnih slučajeva u Americi od Kovida-19 bili su ljudi stariji od 65 godina.

Han je odmah testiran na koronavirus a rezultat je bio negativan, saopštio je portparol FDA Majkl Felberbaum u imejlu.

Portal Politiko objavio da je Han došao u kontakt sa Kejti Miler, sekretarkom za štampu potpredsednika Majka Pensa.

Miler, koja je supruga jednog od Trampovih visokih savetnika, testirana je pozitivna u petak, što je izazvalo zabrinutost zbog mogućeg širenja virusa u najužem krugu predsednika.

Tramp je sam otkrio dijagnozu Kejti Miler na sastanku sa republikanskim članovima Kongresa u petak. Jedan saradnik potpredsednika Majka Pensa takođe je testiran pozitivan.

Prema više medijskih izveštaja, lična asistentkinja Ivanke Tramp, ćerke i savetnice predsednika Donalda Trampa, takođe je testirana pozitivna na Kovid-19. Kako prenosi CNN, ona je skoro dva meseca radila od kuće i nedeljama nije bila u kontaktu sa Ivankom Tramp.

XS
SM
MD
LG