Linkovi

Bela kuća naložila zaposlenima da nose maske


Potpredsednik SAD Majk Pens (Foto: Rojters/Chris Bergin)
Potpredsednik SAD Majk Pens (Foto: Rojters/Chris Bergin)

Bela kuća naložila je zaposlenima koji rade u zapadnom krilu, gde članovi Trampove administracije obavljaju dnevne operacije i gde se nalazi predsednikova Ovalna kancelarija, da nose maske celo vreme dok su u zgradi, osim kad sede za svojim stolom, potvrdio je u ponedeljak zvaničnik administracije.

Nakon što je na koronavirus bio pozitivan pripadnik ličnog osoblja predsednika Donalda Trampa, kao i portparolka potpredsednika Majka Pensa, raste pritisak na Belu kuću da preduzme dalje korake da bi zaštitila zdravlje 73-godišnjeg američkog lidera.

Potpredsednik Amerike nije u karantinu i planirao je da bude u ponedeljak u Beloj kući, objavio je predstavnik za javnost, na navode medija da se nalazi u samoizolaciji.

"Potpredsednik Pens nastaviće da prati savete medicinskog tima Bele kuće, i nije u karantinu. Potpredsednik je svaki dan testiran negativno i planira da bude sutra u Beloj kući", naveo je portparol Dejvin O'Malej u saopštenju.

Za sada Trampova administracija nema planova da odvaja predsednika Trampa i Pensa, rekao je bliski izvor Rojtersu u nedelju, iako raste zabrinutost zbog širenja zaraze u Beloj kući,

Navode da je Pens u samoizolaciji van Bele kuće, nakon što je njegova saradnica testirana pozitivno na koronavirus, objavila je novinarka Blumberga na Tviteru, a prenosi Rojters.

Pens je stalno testiran negativno na Kovid 19, uključujući i u nedelju, dodaje se u tvitu.

Predsednik Donald Tramp rekao je u petak da je Pensova predstavnica za medije, Kejti Miler testirana pozitivno na koronavirus, dan nakon što je i Trampov pomoćnik takođe testiran pozitivno na Kovid 19.

Tramp je rekao da nije bio u kontaktu sa portparolkom, koja je udata za njegovog bliskog saradnika Stivena Milera, ali je napomenuo da je proveo neko vreme sa potpredsednikom.

I Tramp i Pens su kritikovani jer ne nose zaštitne maske, iako to preporučuje Centar za kontrolu zaraze.

Tramp je rekao da on ne bi nosio masku i nije nijednom viđen u javnosti da je nosi ni na jednom događaju tokom pandemije, ali je rekao reporterima da je nosio masku u poseti fabrici maski u Arizoni.

Tri ključna američka zvaničnika u borbi protiv koronavirusa su u samoizolaciji od subote, jer su bila u kontaktu sa osobama koje su testirane pozitivno na Kovid 19, navode predstavnici za štampu i medijski izveštaji.

U Americi je od korinavirusa preminulo gotovo 80 hiljada ljudi, a više od 1,3 miliona je zaraženo.

XS
SM
MD
LG