Linkovi

U sredu glasanje o slanju optužnice protiv Trampa u Senat


Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi hoda ka svojoj kancelariji posle glasanja o rezoluciji o ograničenju mogućnosti predsednika Trampa da proglasi rat, 9. januara 2020. (Foto: Reuters)
Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi hoda ka svojoj kancelariji posle glasanja o rezoluciji o ograničenju mogućnosti predsednika Trampa da proglasi rat, 9. januara 2020. (Foto: Reuters)

Proces opoziva predsednika Donalda Trampa ulazi u novu fazu. Predstavnički dom u sredu glasa o tome da se rezolucija, koja sadrži formalnu optužnicu protiv predsednika Trampa - prosledi Senatu, čime se otvara put da počne suđenje predsedniku u gornjem domu Kongresa. Lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel najavio je da bi samo suđenje moglo da počne u utorak 21. januara, a neki preliminarni koraci mogli bi da se obave do kraja ove nedelje.

Predstavnički dom u decembru je glasao za opoziv Trampa, pod optužbom da je zloupotrebio položaj tako što je odobrenu vojnu pomoć koristio kao sredstvo pritiska na Ukrajinu da otvori istragu protiv njegovog demokratskog protivnika Džoa Bajdena i da je opstruisao Kongres.

Posle sastanka demokrata u Predstavničkom domu iza zatvorenih vrata, predsedavajuća Nensi Pelosi najavila je da će imenovati tim demokratskih članova Kongresa - takozvanih „menadžera“ - koji će izneti optužbe protiv predsednika na suđenju.

"Sledeći korak je jednostavan. Senat treba da održi pravedno suđenje", smatra demokratski kongresmen Hakim Džefris.

Pelosi je skoro mesec dana odlagala slanje rezolucije o opozivu u Senat, u neuspešnom pokušaju da navede republikanskog lidera u tom telu Miča Mekonela da pristane da uključi svedočenja novih svedoka.

Mekonel, koji je obećao da će se koordinisati sa Belom kućom, ocenio je da je slučaj demokrata “slab” i da nije zadatak Senata da ponovo otvara istragu.

"Ako je postojeći slučaj snažan, nema potrebe da sudija i porota ponovo otvaraju istragu. Ako je postojeći slučaj slab, demokrate u Predstavničkom domu nije trebalo da opozovu predsednika".

Nensi Pelosi saopštila je da će građanima Amerike biti jasno da je pokušaj Senata da počnu suđenje bez svedoka i dokumenata - obično političko zataškavanje.

Glasanje u sredu omogućilo bi da suđenje u Senatu počne već ove nedelje, ali će se uvodni argumenti iznositi najranije sledeće. Senatu će biti potrebno nekoliko dana da obavi formalnosti, kao što je polaganje zakletve predsedavajućeg Vrhovnog suda Džona Robertsa, koji će voditi suđenje.

Predsednik Tramp, koji poriče sve optužbe kao “čisto političke”, poziva republikanske senatore da odbace navode iz optužnice Predstavničkog doma i pre nego što počne suđenje. On je tvitovao da bi kompletno suđenje dalo, kako kaže, nezasluženi kredibilitet “lažnim optužbama demokrata”.

Ipak, nekoliko republikanaca nagovestilo je da neće podržati inicijativu da optužbe protiv predsednika budu odbačene bez odgovarajuće procedure u Senatu.

Potreban je samo 51 glas da se svedoci primoraju da svedoče tokom suđenja. Džon Bolton, predsednikov bivši savetnik za nacionalnu bezbednost ponudio je da svedoči ako dobije obavezni poziv – ali je predsednik Tramp rekao da bi mogao da iskoristi svoju izvršnu privilegiju da ga spreči.

XS
SM
MD
LG