Linkovi

Donald Tramp - treći predsednik SAD opozvan u Predstavničkom domu


Dok je Predstavnički dom raspravljao o opozivu predsednika, na Kapitol hilu su se okupili građani koji traže opoziv i smenu Donalda Trampa (Foto: AP/Matt Rourke)
Dok je Predstavnički dom raspravljao o opozivu predsednika, na Kapitol hilu su se okupili građani koji traže opoziv i smenu Donalda Trampa (Foto: AP/Matt Rourke)

Donald Tramp je u sredu veče postao treći američki predsednik opozvan u Predstavničkom domu, koji ga je formalno optužio za zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa.

Reč o istorijskom koraku, koji će dodatno zaoštriti stranačke tenzije širom duboko podeljene Amerike, ocenjuje novinska agencija Rojters.

Donji dom Kongresa, u kojem većinu imaju demokrate, usvojio je predlog za opoziv Trampa po partijskoj liniji.

Za prvu tačku predloga - zloupotrebu položaja - glasalo je 230 članova Predstavničkog doma, dok je protiv bilo 197. Druga tačka - opstrukcija Kongresa - usvojena je glasovima 229 predstavnika, dok je 198 bilo protiv.

Demokrate su teretile Trampa da je zloupotrebio položaj kada je od Ukrajine tražio da istraži bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena, jednog od favorita za osvajanje predsedničke nominacije Demokratske stranke. Američki predsednik optužen je i za opstrukciju istrage Kongresa o tom pitanju.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi kratko se obratila javnosti po završetku glasanja i rekla da je „18. decembar dobar dan za Ustav SAD, ali tužan za Ameriku, jer je opozvan predsednik“.

Pelosi se zahvalila predsedavajućem Odbora za pravosuđe Džeroldu Nedleru i predsedavajućem Odbora za pravosuđe Adamu Šifu koji su sprovodili istragu i sastavili predlog o opozivu Donalda Trampa, kao i svim demokratama koje su glasale za opoziv.

Ne mogu biti ponosnija, niti više inspirisana demokratskim članovima Predstavničkog doma. Nikada ih nisam pitala kako će glasati, niti sam im, kao predsedavajuća, to određivala. Glasali su po sopstvenoj volji“, rekla je Pelosi.

Bela kuća je posla glasanja saopštila da je "Tramp spreman za naredne korake i uveren da će biti u potpunosti oslobođen odgovornosti na suđenju u Senatu".

"Danas je kulminacija jedne od najsramnijih političkih epizoda u istoriji naše zemlje. Bez i jednog republikanskog glasa i bez dokaza za bilo kakve prestupe, demokrate su usvojile nelegitimne osnove za opoziv predsednika u Predstavničkom domu. Demokrate su odlučile da deluju po partijskoj osnovi uprkos činjenici da predsednik apsolutno nije uradio ništa pogrešno", navodi se u saopštenju Bele kuće.

Dok se glasalo u Predstavničkom domu, Tramp je govorio na mitingu u Mičigenu, na kojem je rekao da je proces opoziva "politički samoubilački marš" za Demokratski stranku.

"Sa današnjim neustavnim i partijskim opozivom, demokrate koje ništa ne rade pokazale su duboku mržnju i prezir prema američkom biraču", rekao je Tramp.

Predsednik Donald Tramp govori na mitingu u Mičigenu
Predsednik Donald Tramp govori na mitingu u Mičigenu

Ubzro posle okončanja glasanja, oštro je kritikovao potez demokrata.

"Posle tri godine mračnog lova na veštice i prevara, demokrate u Predstavničkom domu pokušavaju da ponište glasove desetina miliona patriotskih Amerikanaca", naglasio je američki predsednik, tvrdeći da demokrate pokušavaju da ga opozovu "od prvog dana".

O smeni - na suđenju u Senatu

Opoziv Trampa ne znači i njegovu smenu s položaja - o tome će se odlučivati na suđenju u Senatu narednog meseca. Ni jedan predsednik u 243 godine dugoj američkoj istoriji nije smenjen s položaja uprkos opozivu.

Za to je potrebna dvotrećinska većina u Senatu, što znači da bi najmanje 20 republikanaca moralo da zajedno sa demokratama glasa protiv Trampa.

Ni jedan republikanski senator nije nagovestio da će to uraditi, pa je izvesno da će Tramp ostati na položaju predsednika. Lider republikanske većine Mič Mekonel ranije je poručio da nema šanse da će Tramp biti smenjen.

Pretnja za američku demokratiju ili partijski proces?

Debata o dve tačke predloga za opoziv u Predstavničkom domu trajala je više od osam sati, a republikanci i demokrate su iznosili od ranije poznate stavove o opozivu predsednika.

Uoči glasanja, lider demokratske većine Steni Hojer, koji je član Kongresa 38 godina, rekao je da nikada nije očekivao da bude svedok "tako očiglednih prestupa jednog predsednika Sjedinjenih Država". Naglasio je i da "demokrate nisu želele opoziv".

"Glasali smo protiv toga. Jednom, dva puta, tri puta... Nismo ovo želeli. Međutim, neprimereno ponašanje predsednika Trampa primoralo je našu ustavnu republiku da se zaštiti", rekao je Hojer.

Lider republikanske manjine Kevin Mekarti ocenio je da je opoziv predsednika Trampa "najviše partijski i najmanje kredibilan opoziv u američkoj istoriji".

"To je vaša zaostavština. Bilo kojem tužiocu u zemlji bilo bi oduzeto pravo da se bavi tim poslom zbog tako otvorene pristrasnosti, naročito ako postupa kao svedok, sudija i porota. Međutim, demokrate nisu samo doživele neuspeh kada je reč o procesu, već i kada su u pitanju dokazi", rekao je Mekarti.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi govori na početku debate o opozivu predsednika Donalda Trampa
Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi govori na početku debate o opozivu predsednika Donalda Trampa

Predsedavajući Odbora za obaveštajne poslove, demokrata Adam Šif u završnoj reči je kritikovao argument republikanaca „da ih se ne tiče to što predsednik ne sarađuje sa Kongresom, jer je lider Republikanske stranke koja je u manjini“ - zato što se radi o "poštovanju institucija i demokratije".

Debatu je otvorila predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi, koja je Trampa nazvala pretnjom po američku demokratiju. Poručila je da će članovi Kongresa, ako ne deluju sada, zapostaviti svoje dužnost.

Tragično je to što su predsednikovi bezobzirni potezi doveli do ovoga. Nije nam ostavio drugog izbora. Predsednik je zloupotrebio položaj kako bi stekao ličnu političku korist na račun američke nacionalne bezbednosti. A kada je otkriveno šta radi, počeo je sa kategoričnom i do sada neviđenom kampanjom opstrukcije i sukobljavanja sa Kongresom. Danas smo ovde da branimo demokratiju u ime naroda“, zaključila je predsedavajuća Pelosi.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi dolazi na raspravu o opozivu Trampa
Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi dolazi na raspravu o opozivu Trampa

Najviši republikanski predstavnik u Odboru za pravosuđe Predstavničkog doma Dag Kolins ponovio je da predsednik nije učinio ništa od onoga što mu se stavlja na teret i da demokrate žele da ga opozovu otkad su u novembru 2018. osvojile većinu u Predstavničkom domu, a da je "opoziv baziran na pretpostavkama".

Mi u Republikanskoj stranci nemamo nikakav problem da iznesemo argumente pred narod, koji je i izabrao Donalda Trampa. I to je pitanje za glasače, a ne za ovaj dom i ne na način na koji se ovo radi. Ovo gazi sve principe u koje veruje Predstavnički dom... Demokrate tvrde da je zloupotrebio položaj, jer ne mogu da nađu ništa bazirano na činjenicama, a on nije uradio ništa pogrešno”, rekao je republikanski predstavnik u Kongresu.

Republikanci su tokom rasprave proces opoziva upoređivali sa raspećem Isusa Hrista, ali i sa japanskim napadom na mornaričku bazu Perl Harbur na Havajima, 1941. godine.

Demokrate su pak isticale da su Trampu "njegovi sebični interesi važniji od dobrobiti zemlje" i da članovi Kongresa moraju da deluju bez odlaganja.

Predsednik Donald Tramp je tokom debate reagovao na Tviteru i napisao da "radikalna levica iznosi užasne laži i da je reč o napadu na Ameriku i Republikansku partiju".

Pismo Nensi Pelosi

Tramp je dan uoči očekivanog opoziva u Predstavničkom domu, optužio demokrate "za nelegalan, stranački pokušaj puča" i "proglašavanje rata američkoj demokratiji".

Tramp je proces opoziva oštro kritikovao u pismu predsedavajućoj Predstavničkog doma Nensi Pelosi, koje je objavljeno dok su demokrate i republikanci u Predstavničkom domu raspravljali o smernicama za debatu, pre istorijskog glasanja o opozivu.

"To nije ništa više od nelegalnog, stranačkog pokušaja puča koji će, na osnovu nedavnog raspoloženja, propasti na biralištima", napisao je Tramp aludirajući na predsedničke izbore naredne godine i optužio demokrate da "nastavljanjem nevažećeg procesa opoziva" krše odanost Ustavu i proglašavaju "otvoren rat američkoj demokratiji".

Američki lider je takođe optužio demokrate za "izvrtanje pravde i zloupotrebu položaja" zbog napora da ga smene s položaja. Ponovio je da nije uradio ništa pogrešno kada je tražio od strane zemlje da istraži političke rivale, i napao demokrate što se fokusiraju na opoziv, a ne na neka druga pitanja.

Tramp je poručio da ne veruje da će njegovo pismo promeniti nešto, ali da iznosi svoje primedbe "zbog istorije".

Mekonel protiv izvođenja svedoka

Lider većine u Senatu Mič Mekonel ocenio je da Predstavnički dom ne bi trebalo da glasa za opoziv Trampa, uzimajući u obzir "manjkavosti" u celom slučaju.

Takođe je odbacio zahtev lidera demokrata Čaka Šumera da na suđenju u Senatu, između ostalih, svedoče šef kabineta Bele kuće Mik Malvejni i bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton.

Lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel
Lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel

"Nije posao Senata da očajnički traga za načinima da se dođe do presude da je kriv. Ako je slučaj demokrata toliko pun nedostataka i toliko tanak, odgovor nije da sudija i porota to reše u Senatu", rekao je Mekonel i dodao da "brzopleta" istraga demokrata o opozivu nije došla ni blizu do "praga za opoziv jednog izabranog predsednika, a kamoli za njegovu prvu smenu u američkoj istoriji".

Mekonel je kasnije, na konferenciji za novinare, rekao da opoziv nije sudski, već politički proces i da on nije neutralan, kada je reč o tome da li bi Tramp trebalo da bude smenjen s položaja predsednika.

Šumer je rekao da je suđenje bez svedoka "prevara" i poručio da Mekonel želi da Senat da pomogne u "zataškavanju".

XS
SM
MD
LG