Linkovi

Posle opoziva Trampa u Predstavničkom domu još nepoznato kada i kako se nastavlja proces u Senatu


Lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel (levo) već je rekao da senatori treba da oslobode optužbi predsednika Donalda Trampa (Foto: Reuters/Brendan McDermid)
Lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel (levo) već je rekao da senatori treba da oslobode optužbi predsednika Donalda Trampa (Foto: Reuters/Brendan McDermid)

Iako je Predstavnički dom Kongresa u sredu uveče usvojio predlog za opoziv predsednika Donalda Trampa zbog zloupotrebe položaja i opstrukcije Kongresa, još nije jasno kako i kada će proces biti nastavljen u Senatu.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi je rekla da će sačekati da Senat odredi pravila takozvanog “suđenja” predsedniku i da će tek onda formalno uputiti rezoluciju o opozivu u Senat.

Pelosi je rekla da će, kada bude imala informacije o pravilima procesa, imenovati i takozvane “menadžere”, koji će na suđenju u Senatu predstavljati rezoluciju o opozivu Trampa, koju je usvojio Predstavnički dom, prenosi Rojters.

“Nisam predložila menadžere, jer još ne znamo kakva će biti arena…Nadamo se fer procesu, kao što se nadamo i da će poštovati ustav”, rekla je predsedavajuća Predstavničkog doma.

Šta je proces opoziva predsednika SAD?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

Donald Tramp je opozvan u demokratskom Predstavničkom domu, ali se očekuje da ga republikanski Senat neće razrešiti dužnosti. Za razrešenje dužnosti potrebni su glasovi dve trećine od 100 senatora, što bi značilo da 20 republikanaca treba da glasa za opoziv – a to je malo verovatno.

Lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel trebalo bi da se sastane sa liderom manjinskih demokrata Čakom Šumerom i odredi pravila procesa opoziva. Mediji spekulišu da bi mogli da se sastanu tokom dana.

Mekonel je apelovao na svoje republikanske kolege da isprave “toksični” opoziv Donalda Trampa u Predstavničkom domu i time poslao do sada najjači signal da Tramp neće biti razrešen dužnosti, piše Rojters.

Lider većine u Senatu optužio je članove Predstavničkog doma da su podlegli “kratkotrajnim strastima i stranačkim podelama", kada su glasali za opoziv Trampa.

“Glasanje nije bilo bazirano na dokazima, već na tome šta ko oseća prema predsedniku. Senat to mora da ispravi”, rekao je Mekonel, koji je ranije najavio da će sarađivati sa Belom kućom u procesu opoziva u Senatu.

Lider demokrata u Senatu Čak Šumer rekao je da “demokrate žele fer i brzo suđenje” koje će obuhvatiti i svedočenja najviše rangiranih zvaničnika u Trampovoj administraciji.

“Da li su predsednikovi argumenti toliko slabi da niko od njegovih saradnika ne želi da ga brani pod zakletvom”, upitao je Šumer i istovremeno kritikovao Miča Mekonela, koji je nagovestio da ne želi da dovodi svedoke.

Donald Tramp je u sredu uveče postao treći američki predsednik opozvan u Predstavničkom domu, koji ga je formalno optužio za zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa.

Za prvu tačku predloga - zloupotrebu položaja - glasalo je 230 članova Predstavničkog doma, dok je protiv bilo 197. Druga tačka - opstrukcija Kongresa - usvojena je glasovima 229 predstavnika, dok je 198 bilo protiv.

Demokrate su teretile Trampa da je zloupotrebio položaj kada je od Ukrajine tražio da istraži bivšeg potpredsednika SAD Džoa Bajdena, jednog od favorita za osvajanje predsedničke nominacije Demokratske stranke. Američki predsednik optužen je i za opstrukciju istrage Kongresa o tom pitanju.

XS
SM
MD
LG