Linkovi

Tramp opet napao demokrate i Nensi Pelosi


Predsednik Tramp na konferenciji za novinare u svom odmaralištu Mar-a- Lago na Floridi (Foto: AP/Andrew Harnik)
Predsednik Tramp na konferenciji za novinare u svom odmaralištu Mar-a- Lago na Floridi (Foto: AP/Andrew Harnik)

Predsednik SAD Donald Tramp kritikovao je demokratske zakonodavce u vezi sa opozivom, dok se nastavlja spor povodom suđenja predsedniku u Senatu.

"Tretirali su nas veoma nefer, a sada žele da budu tretirani fer u Senatu", poručio je Tramp u razgovoru sa medijima u svom odmaralištu Mar-a-Lago na Floridi.

Tramp je posebno napao predsedavajuću Predstavničkog doma Nensi Pelosi, jer je na neodređeno vreme odložila slanje usvojenog predloga opoziva u Senat, koji kontrolišu Republikanci, a taj dokument je neophodan za početak suđenja.

"Ona mrzi sve ljude koji su glasali za mene i Republikansku stranku", rekao je Tramp i dodao:

"Ona nanosi štetu zemlji".

U međuvremenu, Kongres je na prazničnoj pauzi, iako posle odluke Predstavničkog doma o opozivu, nije postignut dogovor o nastavku procesa.

Glavno pitanje trenutno u Vašingtonu je kako će izgledati takozvano suđenje u Senatu, na kojem će se odlučivati o Trampovoj smeni, i da li će demokratama biti omogućeno da pozovu nove svedoke tokom tog procesa.

Gornjem domu Kongresa još nije ni prosleđenja rezolucija o opozivu, usvojena u Predstavničkom domu, zbog čega republikanci i Tramp kritikuju predsjedavajuću Nensi Pelosi.

“Požurili su da glasaju o opozivu, a sada odjednom Nensi Pelosi odugovlači sa procesom”, rekao je tokom vikenda republikanski senator iz Viskonsina Ron Džonson, dok je njegov demokratski kolega Dag Džons iz Alabame istakao:

“Ako zaista veruju da je slučaj protiv Trampa tanak, to je zato što je predsednik Sjedinjenih Država naredio svojim glavnim saradnicima, koji imaju direktna saznanja o svemu, da ne svedoče”.

Pošto je Tramp prošle nedelje ušao u istoriju kao treći američki predsjednik opozvan u Predstavničkom domu, članovi Kongresa otišli su na odmor bez dogovora o tome kako će izgledati nastavak procesa.

Demokrate žele da u Senatu svjedoče predsednikovi aktuelni i bivši saradnici koji su odbijali da sarađuju u istrazi o opozivu.

Zahtev za izvođenjem novih svedoka, između ostalog, pravdaju i novoobjavljenim mejlovima, u kojima se navodi da je Bela kuća tražila zamrzavanje vojne pomoći Ukrajini samo sat i po posle spornog telefonskog razgovora američkog lidera sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim, koji je bio i povod za Trampov opoziv.

Šta će dozvoliti Mekonel na takozvanom suđenju u Senatu?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

“Senator Mekonel i predsednik Tramp nisu izneli dobre razloge zašto ne bi trebalo da bude svedoka i dokumenata”, smatra Čak Šumer, lider demokratske manjine u Senatu.

Lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel više puta je sugerisao da nema potrebe za saslušanjem svedoka, iako danas nije isključio tu mogućnost.

Bela kuća želi brzo okončanje procesa u Senatu, na kojem se očekuje da predsednik bude oslobođen optužbi. Tramp na Tviteru napada predsedavajuću Predstavničkog doma Nensi Pelosi i naziva je “ludom” zato što još nije prosledila rezoluciju o opozivu bez koje ne može da počne suđenje u gornjem domu Kongresa.

Pelosi ističe da to neće uraditi dok se ne utvrde pravila za suđenje.

“Spremni smo kada budemo videli šta oni imaju”.

Dok članovi Kongresa raspravljaju o opozivu, ankete pokazuju da je to pitanje duboko podijelilo zemlju, a da dug proces u Predstavničkom domu nije mnogo promijenio odnos snaga. Kapri Kafaro, profesorka Američkog univerziteta u Vašingtonu objašanjava:

“Proces opoziva nije značajno uticao na promenu stavova, već samo učvrstio postojeće”.

Senat će o smeni Trampa, koji je u Predstavničkom domu optužen za zloupotrebu položaja i opstrukciju Kongresa, raspravljati u januaru.

XS
SM
MD
LG